A feketézés visszaszorításáért számos intézkedést fogadtak el a döntéshozók 2010 óta, a legnagyobb eredmény azonban két lépéshez, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) állandó elektronikus kapcsolatban álló online pénztárgépek rendszerbe állításához és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, rövid nevén az ekáer bevezetéséhez kapcsolódik - olvasható a lapban.

Az online kasszarendszer 2013-ban indult útnak. Akkor a kiskereskedelem és a vendéglátás különféle szereplőinek írták elő az új típusú gépek használatának kötelezettségét. A készülékek rendszerbe állítása óta jóval nehezebb eltitkolni a bevételeket, az adóhivatalhoz ugyanis befut a berendezésekből minden adat, a rengeteg információ pedig szélesre tárja a hatóság mozgásterét. Jelenleg nagyjából 220 ezer online pénztárgép üzemel az országban, a darabszám azonban hamarosan harmincezerrel emelkedhet. Ennek pedig az az oka, hogy a kormány nemrégiben újabb ágazatok szereplőinek tette kötelezővé az adóhivatallal kapcsolatba álló készülékek üzembe állítását.

Az online pénztárgépek után, a tavalyi év elején kellett megismerkednie a hazai gazdasági élet résztvevőinek az ekáer rövidítésre hallgató hatósági rendszerrel. A szisztéma arra ad módot, hogy az adóhivatal az útdíjkamerák segítségével nyomon követhesse a magyar közutakon mozgó teherautókat. A hatóság munkáját segíti, hogy a kereskedelem résztvevőinek bejelentést kell tenniük, ha nagyobb mennyiségű árut fuvaroznak, vagy olyan termékeket adnak-vesznek, amelyekkel könnyen elkövethető áfacsalás.

A közölt adatok valóságtartalmát a NAV ellenőrizheti, ebben fontos szerepet játszanak az ország több pontján is megtalálható közúti súlymérő berendezések. A NAV-hoz egyébként csak úgy záporoznak a bejelentések. Az idei esztendő első négy hónapjában 3,4 millió jelzés futott be elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerhez, miután tavaly egész évben valamivel több mint 11 millió szállítást regisztráltak. Érdekesség, hogy az idei esetek nagyjából hatvan százalékában - vagyis kétmillió alkalommal - Magyarországon belül mozgott a bejelentett áru. Eközben az unió valamely államába a rakományok húsz százaléka ment, s nagyjából ugyanennyi is érkezett hozzánk az EU más helyeiről. Az arányok tavaly is hasonlóképpen alakultak.

Átcsatornáznák

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint az on­line pénztárgépek és az ekáer, valamint a jövőre tervezett online számlázás hatása tartós lehet, vagyis a milliárdokban, tízmilliárdokban mérhető extra bevétel több év költségvetését is kedvezően befolyásolhatja.- A rendszeres bevétel pedig rendszeres kiadásra is lehetőséget ad - mondta az ÁSZ elnöke. Szerinte a korábban a feketeszférában működő adózóktól beszedett összegek adómérséklést is szolgálhatnának. A fehérítésből származó pluszpénzeket leginkább a foglalkoztatás közterheinek, vagyis a személyi jövedelemadónak és a járulékoknak a csökkentésére lehetne fordítani.

Hamarosan - a pénztárgépekhez hasonlóan - az étel- és italautomatákat is bekötik az adóhivatalhoz, emellett a szaktárca már dolgozik azon, miként lehet elektronikus kapcsolatot teremteni a cégek számlázórendszerei és az adóhivatal között.