A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény értelmében önálló tevékenység minden olyan tevékenység, amelynek eredményeként a magánszemély bevételhez jut, és amely az szja-törvény szerint nem tartozik a nem önálló tevékenység körébe. A különböző kézimunkák, karkötők, hajcsatok, hajgumik, kitűzők, pulóverek készítése megfelel az előzőekben leírt feltételeknek, ezért a megszerzett bevétel utáni adókötelezettséget az önálló tevékenységre irányadó rendelkezések alapján kell teljesíteni - írja a lap.

Két útja is van

Önálló tevékenység esetén a jövedelmet úgy kell meghatározni, hogy az azonos tevékenységhez kapcsolódó összes bevételt csökkenteni kell az elszámolható költségekkel. A költségelszámolás kétféle módszerrel történhet. Az egyik módszer a 10 százalékos költséghányad alkalmazása, a másik a tételes költségelszámolás. Egy adóéven belül a magánszemély csak az egyik módszert választhatja, amit egész évben, minden önálló tevékenységből származó jövedelme meghatározása esetén alkalmaznia kell. Amennyiben a magánszemély év közben a 10 százalékos költséghányadot alkalmazta, akkor lehetősége van arra, hogy év végén a tételes költségelszámolást válassza, amennyiben a megfelelő igazolásokkal rendelkezik.

Tételes költségelszámolás esetén a bevétellel szemben a jövedelem megállapításához elszámolható az adott tevékenység bevételének mértékéig a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és az szja-törvény 3. számú mellékletének rendelkezései szerint elismert, igazolt költség, például a beszerzett alapanyagok számlával igazolt összege, helypénz, utazási költség.

Amennyiben a bevétel nem kifizetőtől származik, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell befizetnie a 16 százalék személyijövedelemadó-előleget és a 27 százalék egészségügyi hozzájárulást.