Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kamatadó tíz évvel ezelőtti bevezetésekor 20 százalékos közterhet kellett fizetni a megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után. Az adóteher - amely később 16, majd idén 15 százalékosra csökkent - bevezetése hatalmas felháborodást váltott ki, a statisztikák szerint azonban a lakosság megtakarítási hajlandóságát nem befolyásolta. A fogyasztás a válság előtt csúcsra járt ugyan, 2008 első felében a háztartások pénzügyi vagyona stagnált, azóta viszont a kamatadó ellenére is gyorsan gyarapodik. Jelenleg kétszer akkora, több mint 41 500 milliárd forint a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, mint 2006 közepén volt.

Az állam eleinte nagyon sokat keresett, újabban viszont már egyre kevesebbet nyer a kamatadóval. A bevezetés utáni első év szerény volt, 2007-ben a NAV adatai szerint csupán 46,5 milliárd folyt be ilyen címen. A csúcsévben, 2009-ben viszont kamatadóból csaknem 112,5 milliárd forintot kasszírozott az állam. A csökkenő kamatszintet viszont az állam is megérzi, tavaly már csupán 26,3 milliárd forint jött be kamatadóból, ezt 5,65 milliárd forinttal egészítette ki az az egészségügyi hozzájárulás, amelyet a nem állampapír jellegű befektetések kamata és árfolyamnyeresége után fizettet be az állam.

Mivel a kamatszint alacsony, az idén sem várható, hogy sokkal magasabb lesz az állam kamatadó-bevétele. A jegybank adatai szerint az első fél évben a háztartások értékpapírszámláin csupán 17,2 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett, ha ezt realizálják, az 3,6 milliárd forintnyi kamatadót és ehót jelent. A lakossági megtakarítási piac átrendeződése is a kamatadó ellen dolgozik. A háztartások friss megtakarításaikat gyakorlatilag csak állampapírba fektetik, amelyeknél nincs eho. Már több mint 3700 milliárd forintnyi állampapír van a kisbefektetőknél, ezek egy része ráadásul a kamatadó elkerülését szolgáló tartós befektetési számlán van.