Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január elsejétől ötezer forinttal emelték a két gyereket nevelők havi adókedvezményét, amely éves szinten akár 60 ezer forintos megtakarítást jelenthet - mondta Novák Katalin. Az emelés 2019-ig évente ötezer forinttal folytatódik, így addigra az eddigi összeg duplája, havi negyvenezer forint maradhat ezeknél a családoknál - tette hozzá.

Novák szerint körülbelül 1,1 millió embernek nőtt az anyagi mozgástere a családi adókedvezménynek köszönhetően, 300 ezer szülő pedig, akiknek három vagy több gyereke van, szinte egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, így havonta 100 ezer forintot tud megtakarítani. A családi adózás már a várandósság 91. napjától igénybe vehető, és járulékokból is érvényesíthető - jegyezte meg.

Novák beszélt a tavaly bevezetett, friss házasoknak járó adókedvezményről is, amelynek mértéke havi ötezer forint, és a házasság első két évében vagy az első gyerek születéséig jár.

Tuzson Bence az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: február első napjaiban már érkeznek az első havi fizetések, amelyek az szja-csökkentésnek és a kétgyermekeseket megillető családi adókedvezmény emelésének köszönhetően magasabbak lettek. Előbbi intézkedés révén összesen idén mintegy 120 milliárd forinttal több marad az emberek zsebében, a családi adókedvezmény igénybevételével összesen 1,1 millió embernek csökkent az adója, ezen belül 300 ezer szülőnek egyáltalán nem kellett adót fizetnie, a kétgyerekesek adókedvezményének emelése pedig 350 ezer családot érint - mondta az államtitkár. Egy minimálbérből élő családnak mindez éves szinten 120 ezer forinttal emeli meg a jövedelmét, egy átlagbérből élő családnak pedig 165 ezer forinttal - tette hozzá. Tuzson hangsúlyozta, a cél, hogy a fizetéseket alacsony adók, Európában a legalacsonyabbak terheljék - fogalmazott.