A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az IMF igazgatósága lapzártánk után tartandó ülésén tárgyalja a kétévente esedékes "IV. cikkely" szerinti ország-felülvizsgálati jelentést. Ezt a jelentést az IMF minden tagországánál elvégzik, ez elvileg nincs összefüggésben a 2008-as hitelfelvétellel, sem az esetleges új hitellel kapcsolatban − bár ez utóbbival most összekapcsolódik a történet. Az IMF felülvizsgálati delegációja novemberben érkezett Magyarországra − erre az időpontra időzítette a magyar kormány azt a bejelentést, hogy "újfajta együttműködésbe" kezd a Nemzetközi Valutaalappal. A hír meglepetésként érte a tárgyalódelegációt, csakúgy, mint a magyarországi irodát, és az elmúlt lassan két hónapban nem is volt érdemi előrelépés az ügyben.

Az új magyar hitelkérelem miatt − amelynek szándéklevelét az IMF kérésére nem Matolcsy György gazdasági miniszter, hanem maga Orbán Viktor kormányfő szignálta − a felülvizsgálattal foglalkozó tárgyalódelegáció a szokásokkal ellentétben nem is hozta nyilvánosságra a látogatásról szóló országjelentést, hanem azt az igazgatóság elé terjesztik, így lesz előfeltétele az újabb hitelről szóló tárgyalásoknak. Az értékelés megteremtheti az alapot a tervezett tárgyalásokhoz az új hitelprogramról, és várható, hogy körvonalazza majd a nemzetközi pénzintézet aggodalmait a magyar kormány gazdaságpolitikája iránt − mondta korábban Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője.

Korábban a Figyelő.hu nyilvánosságra hozta saját forrásai alapján az igazgatóság elé kerülő anyagot, e szerint első helyen a jegybank függetlenségének helyreállítását, illetve a Költségvetési Tanács megerősítését javasolják. Ennek keretében szigorúbb költségvetési politikára sarkallná az IMF a kormányt − tavaly a GDP 6,1−6,3 százalékára rúgott a költségvetés folyó hiánya a magán-nyugdíjpénztári pénzek nélkül. A nyugdíjpénztári vagyontranszfert figyelembe véve az államháztartás 2011-ben 1-2 százalékos többlettel zárhat.

A költségvetési és gazdaságpolitikán belül a Valutaalap a 2008-as hitelprogramban egyébként már vállalt szociális átalakítást, illetve a közösségi közlekedés finanszírozásának reformját ajánlja a kormány figyelmébe. Különösen ez utóbbival adós a kormányzat − e kérdésben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány a döntés-előkészítésig jutottak el, amit aztán az Orbán-kormány elvetett. Az elmúlt másfél évben sem történt semmi, amit jól jelez a BKV romló finanszírozási helyzete − az is a kormány körmére kezd égni.

A Nemzetközi Valutaalap arra kérheti Magyarországot, hogy változtasson az egykulcsos adórendszeren a hitelkerettel kapcsolatos tárgyalások részeként − mondta a Bloomberg hírügynökségnek egy, a nemzetközi pénzügyi szervezethez közelálló forrás. Az IMF-nek a hiteltárgyalásokkal kapcsolatos kéréseit ismerő forrás úgy fogalmazott, hogy az egykulcsos adó kérdése fontos része lesz a tárgyalásoknak, hozzátéve, hogy az IMF ellenzi az ilyen adórendszert.

AZ IMF/EU-hitelkeret visszafizetésének üteme (milliárd euró)
20112
20123,33
20133,65
20142,31
20150
20161,5
Forrás: ÁKK

Gyurcsányéknak két hét alatt sikerült a megállapodás

A magyar kormány tavaly november 21-én lepte meg az IMF-et az újszerű együttműködés bejelentésével − ám a hivatalos tárgyalások a hitelfelvételről meg sem kezdődtek. Fellegi Tamás az elmúlt napokban ugyan találkozott a fontos IMF- és EU-s döntéshozókkal, de nincs felhatalmazása hitelfelvételről tárgyalni. A kormány képviselői az elmúlt napokban többször jelezték, hogy gyors megállapodást akarnak az EU/IMF párossal. A magyar kormány szeretné minél hamarabb rendezni Brüsszellel a vitás törvények ügyét, és minden, az Európai Bizottság által felvetett ügyre reagálni fog − jelezte Cséfalvay Zoltán tegnap a bécsi Euromoney konferencián.
A 2008-as tárgyalásokat szűk két hét alatt lezavarta a Gyurcsány-kormány az akkor még Dominique Strauss-Kahn vezette IMF-fel. A 20 milliárd eurós mentő csomagot 2008. október 28-án jelentette be az IMF, másfél héttel a titkos tárgyalások megkezdése után. Az előzetes megállapodás fényében küldte meg ezt követően a kormány a szándéknyilatkozatot − ám a piacok megnyugtatásához már az IMF bejelentése elég volt.