Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gurría a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi értekezlete alkalmával tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy ilyen értelmű információkat kapott Panamából - írja a Portfolio. A főtitkár szerint ha Panama valóban teljes egészében elfogadja a rendszert, az nagyon jó hír, és az OECD üdvözölné a döntést. "Ez lenne a reménysugár ebben az incidensben" - fogalmazott Gurría.

A pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló megállapodást 2014-ben hozták tető alá az OECD szervezésében, de eddig Panama vonakodott csatlakozni az egyezményhez. A Berlinben elfogadott egyezmény aláírói bevezették az OECD keretében kidolgozott szabályokat (Common Reporting Standard - CRS), amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek az adott ország állampolgárai, vállalkozásai, alapítványai által más országokban végzett pénzügyi tevékenységéből származó jövedelmek adataihoz, a kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is. A közös rendszer azt a célt szolgálja, hogy a pénzek átcsoportosításával ne lehessen jövedelmeket eltitkolni az adóhatóságok elől. Az egyezményhez több mint 90 állam - köztük Magyarország - és terület csatlakozott.

Panama a két héttel ezelőtt kirobbant offshore-botrány középpontjába került, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából 11,5 millió dokumentumot szivárogtattak ki több mint 214 ezer offshore cégről. A dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung című német lap dolgozta fel az utóbbi egy évben az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves sajtóorgánum - például a The Guardian című brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde című francia lap és az argentin La Nación - több száz újságírójának közreműködésével.

Az iratokban jelenlegi vagy korábbi ügyfélként szerepelnek magas beosztású politikai vezetők, és több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel. Az eltitkolt offshore vállalatokban közvetve vagy közvetlenül érintett jelenlegi államvezetők közt vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasai, szerepel köztük Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király is.

Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, hogy a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely "zéró toleranciát" tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.