Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV legutóbbi árverésén mintegy 1100 termékre lehetett licitálni, köztük 1070 ingóságra és 54 ingatlanra, az üzletrészek kategóriája viszont üres volt. A legérdekesebb tételek között volt egyebek mellett fehérarany gyémántköves gyűrű, állószolárium, dagasztógép és vaskályha is. 2015-ben összesen 16 031 árverést hirdetett meg a hivatal elektronikus felületén - olvasható a VG-ben.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a licit a becsérték - amelyet a végrehajtó állapít meg piaci érték alapján a lefoglaláskor - 50 százalékával kezdődik. Arról azonban nem közölt információt a NAV, hogy az árverések alkalmával mekkora bevételre tett szert.

Az ingatlanok közül a legalacsonyabbról, mindössze 37,5 ezer forintról egy ötven éve épült, egyszobás, 15 négyzetméteres nagybaracskai családi ház indul, amely 14,4 millió forintos adótartozás fejében került a NAV-hoz. A legdrágább pedig egy 16,3 milliós köztartozás miatt a NAV-hoz került, 2172 négyzetméteres telken lévő 277 négyzetméteres, 11 szobás, 9 éve épített rákóczifalvai családi ház, garázzsal, istállóval és szénatárolóval. Ennek minimálára 41,25 millió - írja a napilap.

A legolcsóbb autó egy 1999-es évjáratú Suzuki Swift, erre már 50 ezertől mehet licit. A legjobb fogásnak a 3 milliósra becsült, de szerencsés esetben akár már 1,5 millióért is elvihető ötajtós, közel 200 ezer kilométert futott Volvo tűnik, még ha vannak is rajta apróbb sérülések - jegyzi meg a cikkíró.

Ötből négy perben az adóhivatal nyer

Már a korábbi években is nagy arányban, 70 százalékban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyerte az adóhatóság ellen indított pereket, tavaly ez az arány csaknem 80 százalék volt - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

2015-ben összesen 15 ezer jogorvoslati kérelmet nyújtottak be a hatósági határozatok és végzések miatt, és az előző évekhez hasonlóan tavaly is mintegy 2500 adóügy került a magyar ítélkező fórumok elé.

A NAV ellen indított perek összértéke 56 milliárd forint, a legnagyobb összegű eljárás meghaladja az egymilliárd forintot, amely áfaügyben indult.

A hatóság a bírósági eljárások kapcsán azt közölte, hogy miközben évente átlagosan 3 millió döntést hoz meg a NAV, ezek mindössze 0,1 százaléka kerül az igazságszolgáltatás elé.