Vegyesen zártak az európai tőzsdék a római pápa lemondásának napján - a befektetők talán kissé elbizonytalanodtak az utóbbi hetek vad emelkedése után. Az amerikai költségvetési tárgyalások lefolyása és az olasz választások végeredménye előtt talán nem is vesznek egyértelmű irányt a piacok, amelyek jelenleg egyébként is keresik az új fő vitatémákat. Fontos makróadat nem volt, a ciprusi mentőcsomag pedig nem hozza lázba túlságosan a befektetőket.

A jelentősebb európai tőzsdék közül a londoni FTSE 100 0,2 százalkot erősödött, miközben a frankfurti DAX éppen ennyit esett, a párizsi CAC-40 pedig stagnált. A periféria részvénypiaci estek, Milánó 0,6 százalékot, Madrid pedig 1,1 százalkot vesztett. A nap legnagyobb vesztese a dán Novo Nordisk gyógyszergyártó volt, amely új fejlesztésű inzulintermékének amerikai visszautasítása miatt több, mint 13 százalékot zuhant a koppenhágai tőzsdén. Fő versenytársa, a francia Sanofi viszont éppen ezért emelkedett 3,4 százalékot.

A nap nagy felvásárlós híre a svéd Hakon Investhez kötödik, a befektetőknek tetszett, hogy a vállalat megveszi a skandináv kiskereskedelmi vállalat ICA-t a holland Royal Ahold-tól - a Hakon több, mint 16 százalékot ugrott a hírre. Egy másik svéd vállalat, a Lundin Petroleum viszont esett több, mint 10 százalékot, miután közölte, egyik mezőjén várhatóan kevesebb olajat termelnek majd ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!