Költségvetési csalás ügyében készít elő vádemelést a Vas Megyei Főügyészség - közölte Vassné Szele Adrienne, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője. A bűnszervezet több gazdasági vállalkozást is irányított, amelyek közül az egyik 2008-tól kezdődően transzformátorokat importált az érdekeltségébe tartozó szlovákiai cégektől, amelyeket szintén az irányításuk alatt lévő romániai cégeknek értékesítettek, majd azok az árut visszaszámlázták a kiindulási pontot jelentő szlovákiai cégeknek.

A számlákon szereplő transzformátorok mindig ugyanazok voltak, termékértékesítés valójában nem történt, ám az állítólagos külföldi beszerzések után rendre levonták az áfát, amit szembe állítottak egyéb bevételeik után keletkezett áfabefizetési kötelezettségükkel, az érintett magyarországi importáló gazdasági társaságok adóminimalizáló bevallásokat tettek. A gyanúsítottak így összesen 538 millió 111 ezer forint kárt okoztak a költségvetésnek - közölte a szóvivő.

Vassné Szele Adrienne szólt arról is, hogy a számlázási láncolatban szereplő cégek egy része volt csak valós, több fiktív céget azért hoztak létre és iktattak be a láncolatba a gyanúsítottak, hogy azt adóhatóságnak egy vizsgálat során nehezebb legyen az ügyet felgöngyölítenie.

A szóvivő tájékoztatása szerint tekintettel arra, hogy a gyanúsítottak terhére rótt cselekmény bűnszervezetben valósult meg, a kiszabható büntetés 5 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Szavai szerint a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételével a költségvetésnek okozott vagyoni kár megtérült.

A főügyészségnek 30 napja van arra, hogy döntsön, az ügyben elégségesnek tartja-e a beszerzett bizonyítékokat a vádemeléshez, vagy további nyomozást rendel el. A határidő újabb harminc nappal meghosszabbítható.