Kovács Árpád szerint a költségvetési tervezet korai benyújtása időt ad a jogszabályalkotóknak, hogy a 2013-as hiánycél tartásához szükséges változtatásokat megtegyék ebben az eladósodott országban. Ez előfeltétele az EU-s támogatások levívásának, amelyre nagy szükség van - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy megoldatlan kérdések is vannak még a jövő évi költségvetésben, igaz, van idő ezek módosítására. Kovács szerint a 2013-as költségvetés tervezete túlságosan is optimista becsléseket tartalmaz az export növekedésére vonatkozóan (az autóipar csak mérsékelt arányt képvisel ezen belül), és bizonytalan a banki tranzakciók megadóztatásából befolyó bevétel nagysága is. Egyelőre nem világos, mely tranzakciók esnek az új teher hatálya alá, és nehéz lesz beszedni - figyelmeztetett a Költségvetési Tanács elnöke.

Kovács Árpád egykori ÁSZ-elnök utóda, Domokos László szintén a Wall Street Journalnak korábban úgy nyilatkozott, hogy az IMF/EU-megállapodás erősebb forintot és alacsonyabb kötvényhozamokat hozhat Magyarország számára. Hogy az elmúlt időszak forinterősödése indokolt volt-e, azt a jegybanktörvény közeljövőben esedékes módosításának EU és IMF általi fogadtatása dönti el - teszi hozzá ehhez a lap.