A sorozatos adóellenőrzések miatt több magánszemély és cég is úgy döntött, hogy megváltoztatja a lakóhelyét, székhelyét, hogy megpróbálja elkerülni a NAV újabb vizsgálatát. A leggyakrabban Nógrád és Hajdú-Bihar megyében találkozhattunk véget nem érő adóvizsgálatokkal - értesült a portál.

Az adóhatóság azonban furmányos volt, és előállt egy új intézkedéssel, amellyel költözések ellenére a jövőben is az érintett adózók előéletét jól ismerő adóhatóságok tudják vizsgálni az ellenőrzésekbe már megfáradt cégeket és magánszemélyeket.

Ehhez mindössze az adóhatóság vezetője által kiállított engedélyre van szükség. És itt nem kell valami különleges megbízásra gondolni, a kiállított dokumentumon csupán egy mondat olvasható, mégpedig az, hogy az adóhatóság vezetője (korábban az elnök vagy az elnökhelyettes) engedélyezi, hogy például egy pesti székhelyű cég adóvizsgálatára Debrecenben kerüljön sor.

Így hiába költözteti át egy debreceni társaság a székhelyét Budapestre, az említett engedéllyel az ellenőrzés visszakerül ahhoz az igazgatósághoz, amely évente akár húsz alkalommal is ellenőrizte az adott vállalkozást.