Érdemes a megbízható, jó adózónak lenni, hiszen bizonyos mulasztásoknál nem kell bírságot fizetni, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk a megbízhatóként számon tartott adózóknak. Emellett ellenőrzésük maximum 180 napig tarthat, és évente egyszer automatikus részletfizetési lehetőséget kapnak. További előny, hogy számukra 2017-ben és 2018-ban csökken az áfa-kiutalás átfutási ideje - olvasható a NAV közleményéban.

Ezzel szemben a kockázatos minősítésű adózóknál az ellenőrzés határideje 60 nappal hosszabb az általánosnál, az áfa-kiutalás határideje mindig 75 nap, ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál, melyek kiszabása nem mellőzhető.

Minden cég tiszta lappal indul. Éppen ezért a kockázatos besorolás még a legtöbb cégnek elkerülhető, hiszen csak a 2016. január 1-je után elkövetett jogsértésért jár a kockázatos minősítés.

Az érintetteknek most már érdemes figyelni az e-maileket. Ügyfélkapun keresztül az elektronikus tárhelyre küldi a besorolásról szóló értesítést a NAV. Ha a gazdálkodó nem ért egyet a besorolásával, akkor a minősítéstől számított 6 hónapon belül kifogást nyújthat be a NAV-hoz.

A ma benyújtott adócsomagban bővítetik a kockázatos besorolás feltételeit. Ha a cégnél a tárgyévben és az azt megelőző öt évben a revizorok által megállapított adókülönbözet meghaladja a tárgyévre megállapított adóbefizetések a 70 százalékát, akkor - a javaslat elfogadása esetén - kockázatos adózóként tartja majd számon a céget a hivatal. Az is kockázatos adózói minősítést eredményez, ha a gazdálkodónál a tárgyévet megelőző két év mulasztási bírságainak az összege meghaladja a tárgyévre megállapított adóteljesítményének a 70 százalékát.