A munkavállalói motiválás egyik fontos költséghatékony eszköze az adómentes utalványok köre. Ezen célhoz kötött utalványok felhasználhatósága megkötött, ugyanakkor a juttatásforma révén a munkavállalók majdnem kétszer nagyobb "elkölthető" jövedelemre tehetnek szert, mintha bruttó bérük növekedne, így a lehetőség iránt évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott mind munkáltatói mind munkavállalói oldalról.

Elsősorban a jövőre nézve - de a múltban kiadott ilyen típusú utalványok kapcsán is - óvatosságra int azonban, hogy az év elején törvénymódosítás, a nyár folyamán pedig egy tájékoztató jelent meg a témában. Az év elejei szabálymódosítás a visszaváltható, pénzzé tehető utalványok körét kizárta mind az adómentes, mind pedig a kedvezményes adózási körből. Mindez pedig csak pontosításnak, nem pedig új előírásnak tekintendő szögezte le a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mivel a korábban kialakult gyakorlat a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.

A nyár folyamán megjelent közös tájékoztatóban, pedig kiemelték, hogy nem csupán a visszaváltható, hanem a más utalványra becserélhető utalványok sem juttathatóak adómentesen.Mindez azt jelenti, hogy adómentes utalványok kapcsán számítani lehet arra, hogy a NAV az ellenőrzések során ezentúl kiemelt figyelmet fordít eme juttatásokra.

Ahogyan az az NGM és a NAV közös tájékoztatójában is kiderül; adó- és járulékköteles bérjövedelemnek minősül az utalvány juttatás, amennyiben a rendelkezésre álló dokumentumok, információk alapján arra lehet következtetni, hogy az utalvány kibocsátón, vagy vele szoros kapcsolatban álló más szervezeten keresztül lehetőség van az adott utalvány készpénzre, vagy más utalványfajtára való beváltására.

Ezt, az adókockázat elkerülése érdekében, mindenképpen figyelembe kell venniük a béren kívüli juttatásban gondolkodó cégeknek! Bölcs dolog e juttatási forma bevezetése előtt - de az önellenőrzés lehetőségét kihasználandó, akár utólag is - tüzetesen áttanulmányozni az utalványra vonatkozó szerződési feltételeket, az utalvány kibocsátójának hirdetéseit, illetve minden, az adott utalvány gyakorlati használatával kapcsolatos információt - írja az RSM DTM adómedzsere.