Románia világviszonylatban azok között az országok között van, amelyekben a legalacsonyabb nyereségadót kell fizetni - derül ki az UHY nemzetközi könyvviteli és adótanácsadó cégcsoport tanulmányából, amit a maszol.ro ismertetett. Európában átlagosan 25,3 százalékkal adóztatják a vállalatok nyereségét, míg a globális átlag 27 százalék.

A legnagyobb adóteher, 41,1 százalék, az USA-ban van, így ott egymillió dollár profit esetén 411 ezer dollárt kell befizetni az államkasszába. Románia esetében ugyanezen összeg után csak 160 ezer dollár követelése van az államnak vállalkozással szemben. A második legnagyobb adókulcs, 38,5 százalék Japánban van, míg a harmadik Franciaországban, ahol ez 37,7 százalék.

Csak kettőben kisebb

A tanulmányban vizsgált országok között csupán kettő akadt, ahol kisebb a profitadó, mint Romániában: Írországban 12,5 százalék, az Egyesült Arab Emírségekben pedig nulla. Az adatokból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a nyereségadó nagysága nem döntő tényezője egy gazdaság versenyképességének.

Például az elmúlt évtizedben a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé tartozó Indiában és Brazíliában magas a nyereségadó, 33, illetve 33,7 százalék. Még a kiugróan bővülő Kínában is be kell fizetni az államnak a profit negyedét.

Hiába a kedvezmény

A kedvező adószint ellenére több kudarc is érte a román gazdaságot az elmúlt években. Jelentős befektetők más helyszínt választottak az országgal szemben. A Mercedes-Benz gyára például Kecskeméten épült fel, és a Daimler másik új üzemét, amelyhez a kormány is nagy reményeket fűzött, nem Szászsebesre, hanem Lengyelországba telepítik.

Ezt kizárólag logisztikai, infrastrukturális okokkal indokolják: az 500 millió eurós beruházással létrehozandó üzemben készülő motoroknak ugyanis 17 óra leforgása alatt Brémába kell érniük, ami kizárta a romániai helyszínt. Ezt a hátrányt nem tudta kompenzálni, hogy Romániában három százalékponttal kisebb a profitadó, mint Lengyelországban, ahol a vállalati nyereség 19 százalék kell befizetni az államkasszába.