A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Még két napig lehet bejelentkezni a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá. A január elején nyilvánosságra hozott adatok alapján nagyon kicsi az érdeklődés az alternatív adózási forma iránt, mindössze ötezer társaság kérte át magát. A roppant gyér érdeklődésre valamelyest magyarázatot adhat, hogy a jogszabályon még a két ünnep között is farigcsáltak.

Az ötezres taglétszámmal nagyjából minden idők legsikertelenebb adóneme lenne a kiva. Bár biztosan bővebb lesz ennél a végleges szám, sokan az utolsó pillanatig kivárnak és gondolkodnak, de így is komoly esély van arra, hogy alulmúlja a jelenleg egészen érdektelen ekhót. Ekho szerint nagyjából tízezren adóznak, s valószínűleg csak azért van még mindig ez az adózási mód, mert annak alanyai kifejezetten nagy érvényesítő erővel rendelkeznek.

A kiva mellett a kisadózók tételes adója (kata) sokkal népszerűbbnek bizonyult. Az év első napjainak adatai szerint 47 ezren választották. A kata valószínűleg az egyéni vállalkozók adója lesz − legalábbis a 47 ezerből 37 ezer egyéni vállalkozó. Ez a létszám sem emlékeztet "tömeghisztériára", de benne van a pakliban, hogy jövőre nő a létszám. Összehasonlításképpen: az eva a 2003-as bevezetésekor nagyjából 60 ezer tagot számlált, majd pár év alatt érte el a stabil százezres létszámot.

A kiva sikertelensége bővebb magyarázatot érdemel, ám azt már a tervezésekor megjegyezték szakértők, hogy a könyvelők nem szívesen beszélik majd rá a váltásra az ügyfeleiket. Sok esetben kétesélyes, hogy megéri-e vagy sem. A kiva költségelszámolása nem hasonlít sokban az általános szabályokra, márpedig az elég kényelmetlen, ha húsz megszokott rendszer szerint működő ügyfél mellett van egy furcsa is, akire mindig külön figyelni kell.