Az újabb exodust az válthatja ki, hogy több latin-amerikai kormány is - köztük a brazil és az argentin - harcot hirdetett az adóelkerülés ellen.

Már a svájci banktitok megszűnésével is milliárdok tűntek el svájci bankszámlákról, miután előbb az Egyesült Államok, majd Németország és más országok hatóságai is betekintést nyerhettek a bankszámlaadatokba. Évtizedes gyakorlat volt, hogy vagyonos külföldiek svájci számlákon rejtettek el tekintélyes pénzeket a kincstár vigyázó szemei elől.

Brazíliában átszámítva 5,75 milliárd euró (csaknem 1800 milliárd forint) bevételt remélnek a legújabb adóamnesztiától. Aki október végéig külföldről jövedelmet utal haza, az büntetlenül - vagy csekély összeg fejében - felveheti azt.

Latin-Amerika lehet az "újabb Európa" a svájci bankok számára - jövendölte nemrégiben Boris Collardi, a Julius Bär svájci vagyonkezelő vezetője. Alighogy abbamaradt az európai pénzek elvándorlása, itt az újabb probléma - panaszkodott Andreas Brun, a Mirabaud vagyonkezelő munkatársa.

Az ágazat ismerői szerint öröm az ürömben, hogy a latin-amerikai ügyfelek távozása nem akkora érvágás a svájci bankoknak, mint volt az európai anonim betétesek elveszítése.

A Boston Consulting Group tanácsadó cég rámutatott: latin-amerikai milliomosok - miután az a tapasztalatuk, hogy odahaza különösen gyorsan feszültté válhat a politikai vagy a gazdasági helyzet - előszeretettel tartják vagyonukat külföldön. A két legfontosabb piac Mexikó és Brazília, a tanácsadó cég szerint a latin-amerikai régióból származó teljes vagyon több mint fele ebben a két országban keletkezik.

A svájci bankok és vagyonkezelők hiába tekintgetnek a másik irányba, onnan is viharfelhők gyülekeznek: Indonézia új adóamnesztiát hirdetett, és hasonlót tervez több más ázsiai ország is - mondta Phillip Zünd, a KPMG adószakértője.