Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Suller György Attila, a szervezet szóvivője a szervezet közleményében kijelentette: az adóhatóság célja a súlyhatár alatti gépkocsik túlrakodásának megakadályozása. Eddig ugyanis a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek voltak ekáer-kötelezettek, azonban az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy a gépkocsikat túlrakodták.

A NAV együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így az adóhatóság megkapja az NKH által üzemeltetett fix és mobilmérlegek adatait, amelyek - kiegészítve az útdíjkamerák képeivel - könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket.

A szabályok módosítása miatt változik az adózás rendjéről szóló törvény is: hétfőtől, ha az állami adó- és vámhatóság által alkalmazott zárakat jogtalanul eltávolítják, mulasztási bírság szabható ki, amelynek befizetéséig a fuvarozásra használt jármű visszatartható.

Az ekáer-be eddig több mint 56 ezer ügyfél regisztrált, és csaknem 17,4 millió bejelentést rögzítettek - olvasható a közleményben.