Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Szegedi Ítélőtábla április 20-án mondta ki bűnösnek Gyenes Leventét folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett "számlagyáras" perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.

Az elítélt városvezető, megelőzve a méltatlansági eljárást, május végén önként távozott posztjáról. Akkor azt mondta, hogy a gazdasági vállalkozásában történtek nincsenek összefüggésben polgármesteri munkájával.

Állítása szerint azért mondott le, mert nem kívánta kellemetlen helyzetbe hozni a képviselő-testületet, amelynek jelezte, újra indulni fog a posztért, mivel a közügyek gyakorlásától nem tiltották el. Szerinte lemondásával lehetőség nyílik arra, hogy a gyömrői lakosok a megismert információk birtokában döntsenek arról, továbbra is alkalmasnak tartják-e a város irányítására. Gyenes Levente a vasárnapi voksoláson fölényesen nyert két kihívójával szemben. Tarnai Richárd megyei kormánymegbízott szerint a polgármesternek távoznia kell, mert továbbra is méltatlan tisztére.

A helyi önkormányzatokról szóló jogszabály kimondja: méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - mondta.

Ha magától nem távozik, kényszerítenék rá

Tarnai Richárd hangsúlyozta: az újraválasztott gyömrői polgármester nem maradhat hivatalában.
A kormánymegbízott elmondta, amennyiben Gyenes Levente önként nem távozik, a kormányhivatal kezdeményezni fogja a méltatlansági eljárás lefolytatását a képviselő-testületnél.

A képviselő-testületnek a következő ülésén, legkésőbb a méltatlanság megállapításának kezdeményezését követő 30 napon belül ki kell mondania a méltatlanságot. Ha ez nem történik meg, vagy a döntés jogszabálysértő, a kormányhivatal a közigazgatási és munkaügyi bíróságnál fogja kezdeményezni a polgármester méltatlanságának kimondását - közölte Tarnai Richárd.

Az MTI kereste Gyenes Leventét is, hogy reagálhasson, de telefonját átirányította, a neki hagyott üzenetre pedig nem válaszolt.