Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A távközlési cégeknek 2012-ben ezerszer több munkájuk lesz az iparűzési adó bevallásával kapcsolatban, mint ma. Jövőre hatályba lép ugyanis az a szabályozás, aminek következtében lényegében minden önkormányzatnál keletkezik majd adófizetési kötelezettsége a vállalatoknak. A helyiadó-törvényben változik a telephely meghatározása, amely után adót kell fizetni. Telephely lesz így a mobilcégek esetében az előfizetők számlázási helye − praktikusan a magánszemélyek lakcíme és a céges partnerek székhelye.

Mivel az országban lényegében teljes a lefedettség, vagyis minden településen használhatóak a telefonok, nagy valószínűséggel minden településen vannak előfizetők is. Nagyjából háromezer település vet ki iparűzési adót, így a mobilcégeknek is ennyi bevallást kell majd készíteniük 2012-től.

A telephely-meghatározás kizárólag az előfizetőkre vonatkozik, vagyis a feltöltőkártyák értékesítéséből származó bevételek kezelése nem változik − az továbbra is a székhely bevétele, s a székhely szerinti önkormányzatot illeti az adóbevétel. Amellett hogy a társaságoknak így háromezer bevallást kell elkészíteniük, a milliós ügyfélkört is szortírozniuk kell a számlázási címeik szerint. Ez a vállalatoknak komoly adminisztrációs feladatot jelent, amelynek végrehajtásához jelentős fejlesztéseket kellett végrehajtaniuk − tudatta lapunkkal a Telenor. A fejlesztések java részével már végzett a társaság.

Visszatér a papírbevallás

Azon semmilyen fejlesztés nem segít, hogy a társaságok kénytelenek lesznek sok esetben papíron adóbevallást készíteni. Ez azért lehet különösen nehéz, mert e cégek szinte bizonyosan évek óta minden bevallást elektronikusan intéznek − ráadásul jövőre az adóhatóságnak küldendő egyéb adatszolgáltatásokat, nyilatkozatokat is papírmentesen tudhatják le. Ehhez képest az ipát csak kevés önkormányzat engedi elektronikusan benyújtani. Emiatt számos helyhatósággal kell majd levelezni, nyomtatványokat töltögetni − s mindezt meg is kell őrizniük.

Kép: Nagyobb képért kattintson!

 

Sok önkormányzat számára kedvező a változás, hiszen jelentős adóbevételre tehetnek szert. Azok ugyanakkor rosszul járnak, amelyek korábban székhely szerinti helyhatóságként jelentős bevételük volt helyi adóból. Ilyen lesz például Törökbálint, ahol a Telenor székhelye van. A másik két társaság, a Vodafone és a T-Mobile budapesti székhelyű, így a főváros is vesztese lesz a szabálynak.