Miután az EU adórendszerével nem lehet globális versenyt nyerni, Magyarország tavaly nyáron elkezdte egyéni útját - jelentette ki a tárcavezető az MTI tudósítása szerint. Ennek keretében a pénzügyi egyensúly megteremtése, a foglalkoztatás növelése mellett fontos szerepet kap az adórendszer átalakítása - mutatott rá.

Mint mondta, az új gazdaságpolitika alapja a növekedés megteremtése, ennek egyik eleme az államadósság csökkentése. Ha az előző három kormány 2002 óta nem hozott volna össze akkora adósságot, amelynek 1100 milliárd forint, a bruttó hazai termék 3,6 százaléka a kamata, akkor ennyi adócsökkentést lehetne megtenni - hívta fel a figyelmet Matolcsy György.

Folyamatot indítottak

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2011-ben nemcsak sikerült megelőzni egy pénzügyi válságot, hanem egy a teljes gazdaság megújulásához vezető folyamatot indított el a kormány. Az adórendszert illetően egyszerre sikerült 1,5 százalékponttal csökkenteni az adócentralizációt, fenntartani 500 millió forintos nyereségig az előző évben bevezetett 10 százalékos kedvező társasági adót, és megindítani az átállást az egykulcsos arányos személyi jövedelemadóra, ami az első évben még 20,3 százalékos átlagos terhelést jelent - mondta.

Hozzátette: a kormány 2012-re az adótörvények és a költségvetési tervezet keretében azt javasolja, hogy folytatódjék az átállás egy olyan adórendszerre, amely már nem bünteti, hanem jutalmazza a munkavállalást, a mukahelyteremtést, a vállalkozást, s elismeri a családok gyermekvállalását. "Ez a lépéssorozat a magyar gazdaság közép és hosszú távú sikereinek egyik lépése lesz" - jelentette ki a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy az egykulcsos szja-ra való átállás első lépésének hatására 500 milliárd forinttal javult a családok jövedelmi helyzete, ebből 170 milliárd forint a gyermekvállalást ismerte el. Ha nem kezdtük volna meg az áttérést az egykulcsos arányos adórendszerre 2011-ben, az idén zuhant volna a családok fogyasztása.

A gazdaságpolitika és a 2012-es költségvetés világos adófilozófiára épít; mindent meg kell tenni azért, hogy az adórendszer egyszerűsödjön - hangsúlyozta, kifejtve: az adócentralizáció jövőre ugyan némileg - 38 százalékra - növekszik, a benyújtott törvényben ugyanakkor nagyon sok, a tisztulást segítő, a fehérítéshez vezető lépés található, amelyek révén egyszerűbbé válik az adórendszer.

A nyugat csapdája

Alapelv az is, hogy záródjanak a költségvetésen lyukat ütő kiskapuk. Mint Matolcsy kiemelte, az adórendszernek nem célja az igazságosság elérése, azt más gazdaságpolitikai, de inkább társadalompolitikai, politika eszközökkel kell elérni. Úgy vélekedett, aki azt gondolja, hogy az adórendszeren keresztül, különösen a személyi jövedelemadó rendszeren keresztül szociális és igazságossági szempontokat kell érvényesíteni, az "a nyugat vermébe esik".

Az egyszerűség és az adózási kiskapuk bezárása mellett harmadik alapelvként és célként a jövedelmeket terhelő adó csökkentését, és a fogyasztást, forgalmat terhelő adó növekedését jelölte meg. Az adózás súlypontját egyre inkább a fogyasztási, forgalmi adóeszközökre helyezzük át, ami az áfa, a fogyasztási adók, jövedéki adók és zöld típusú forgalmi adók bevezetését jelenti - fogalmazott.

Semmilyen módon nem támogatható olyan unión belüli teljes adóharmonizáció, amely Magyarország versenyelőnyét mérsékelné a fejlett nyugat-európai tagállamok versenyelőnyének megtartása végett - jelentette ki a miniszter, aki szerint "az eurózónán kívüli magyar nemzetgazdaság rendelkezik azzal a szabadsággal, amellyel nem csupán a pénzügyi szabadságharcunkat kell megvívnunk, hanem bizony az adórendszerbeli szabadságharcunkat is meg kell vívnunk".

Szabad vállalkozási zónák

A jövő évi adórendszer már megkezdi a járulékrendszer átalakítását is, de azt a munkaadók terheinek differenciált csökkentésével teszi - ismertette Matolcsy György. Példaként a szülés után munkába visszatért anyákat említette, akik után a munkaadói járulék 24 százalék helyett 20 százalék lesz. Akik rehabilitációs kártyával rendelkeznek, azok után egyáltalán nem kell járulékot fizetniük a munkaadóknak, akik pedig a központi államigazgatási bürokráciából távoznak, azok után egy évig 50 százalékos lesz a kedvezmény, vagyis a munkaadók csak 12 százalékos járulékot fizetnek majd - ismertette. Közölte, hogy az országban olyan szabad vállalkozási zónákat alakít ki a kormány, amelyekben a hátrányos területen élők kapnak munkát.

A forgalmi adó kapcsán a miniszter azt mondta, hogy öt áfakulcsra lenne szükség, de ezt az EU nem engedi, ezért Magyarországon az általános kulcs 25-ről 27 százalékra emelkedik jövőre. Kitért arra, hogy jövőre nagyságrenddel növekszik az adóhatóság által beszedett adó. A kereskedelemben végzett szúrópróbaszerű ellenőrzések azt mutatják, hogy évi 500-600 milliárd forint áfát, fogyasztási és jövedéki adót nem fizetnek be - hívta fel a figyelmet a tárcavezető.