A költségvetési bizottság egy csomagra való módosítót nyújtott be a parlamentnek az adótörvényekhez. Ennek részeként a kormány megfosztaná az önkormányzatokat a túlzott önállóságtól, vagyis mégsem lesz tetszőlegesen bevezethető települési adó. Az indoklás szerint azért, mert azzal, hogy az önkormányzat tetszőleges helyi adót vethet ki, romlik a vállalkozások versenyképessége. Utóbbi viszont egyébként is romlani fog, legalábbis egy-két szektorban. A telekadó maximális mértékét továbbra is a helyiadó-törvény szabályozza majd, a telek fogalmába azonban beletartozik majd a termőföld is − jóllehet csak 2013-tól. A telekadót így a gazdáknak is meg kell majd fizetniük, a szabály szerint a földhasználati jog tulajdonosát terheli a fizetési kötelezettség.

Azt jelenleg nem lehet megbecsülni, hogy ebből mennyi adó folyhat be. Az ügyben érintett földterület azonban nagyjából négymillió hektár lehet, a telekadót pedig kétféleképpen is meghatározhatja az önkormányzat. Egyrészt négyzetméter alapon, itt a felső határ 200 forint, forgalmi érték alapon pedig az adó az érték legfeljebb három százaléka lehet. Vélhetően utóbbi lesz majd a mérvadó, legalábbis a nagyságrendek miatt termőföldet négyzetméterre adóztatni értelmetlen volna.

A bizottság megalkotta azt a szabályozást is, amit régóta várnak a munkaadók: a minimálbér-emeléshez kapcsolódó kompenzációról. A javaslat szerint a 300 ezer forint alatti bérek nettó értékét megőrző munkaadók − ha ezt minden alkalmazottnál megtették − adókedvezményt kapnak. Ehhez kompenzálni kell a legfeljebb 12,5 ezer forint adójóváírást, ami juttatásban adókkal együtt majd' húszezer forint költséget jelent. A kedvezményt havonta lehet megállapítani, mértéke 2012-ben vagy a bruttó bér 21,5 százaléka, de legfeljebb 16 125 forint, vagy a 16 125 forintnak a 75 ezer forint feletti bruttó bér 14 százalékát meghaladó része lehet. Ez azt jelenti, hogy bruttó 190 ezer forint bér felett már nem jár kompenzáció.

A kedvezmény 2013-ban kicsit kevesebb, a bér 16 százaléka, vagy a 75 ezer forint feletti rész húsz százaléka, legfeljebb 12 ezer forint. Itt a kedvezmény már csak 135 ezer forintig jár, később azonban már semmilyen kompenzációt nem kaphatnak a cégek. A rendszer csak az szja-változásokat veszi figyelembe, vagyis az egyéni járulékemelést mindenképp veszteségként kell elkönyvelnie minden munkavállalónak. A módosítókról jövő héten szavaz a parlament, a végszavazás pedig egy héttel később lesz.