Regényt is lehetne írni a 2013-as adóváltozásokról, s lenne benne viszály, intrika, gyász és egy kis boldogság is. Az biztos, hogy megéri majd első pillantásra problémásnak tűnő alkalmazottakat felvenni - sajnos egy 55 év feletti munkavállaló nap mint nap szembesül azzal, hogy valamiért ő problémás. Az idősebbek mellett a gyedről, gyesről visszatérők, a tartósan munkanélküliek és a pályakezdők után is jelentős kedvezményt kaphat a munkaadó a munkahelyvédelmi akcióterv keretén belül. Akár a teljes szochót megspórolhatja, a program három évre ad kedvezményt.

Nyerő lehet még a kiva, illetve a tételes adó alkalmazása is. Itt azért komoly számtant kell végezni, hogy a cégvezető helyes döntést hozzon. A tételes adónál viszonylag egyszerű a helyzet, hatmillió forint alatti - de nem túl alacsony - bevételnél megéri, ha a vállalkozásnak nincs költsége. Tipikusan ilyen egy tolmács vagy egy biciklijavító. A kivánál már más a helyzet, ott a költségelemeknek is van jelentősége, nagyot akkor lehet itt kaszálni, ha a kiadások zöme bérre megy el. Ott él ugyanis jelentős kedvezmény, míg maga az adó tíz helyett 16 százalék.

Biztosan szívják a fogukat a közműcégek és az energiaellátók, az ő terheik ugyanis jelentősen nőnek. Előbbiek új adónemet, utóbbiak kövér emelést kapnak januártól. Az iparűzési adó tulajdonképpeni sávossá alakításával a tanácsadók szerint a kisebb árréssel dolgozó, rosszabbul gazdálkodó cégek járnak igazán rosszul. A szabályozás szerint az árbevételre vetített, csökkentett iparűzési adóalap csökkentés alól a franchise rendszerben működő vállalkozások kicsúsznak. De legalább Budapesten is lesz kicsinek lenni, egymillió forint alatt ugyanis nem kell adózni.

Egyértelművé tette a kormány, hogy nemcsak lesz pénzügyi tranzakciós illeték, de azt minden elképzelhető ügylet után meg kell fizetni. A szimpla átutalás, pénzfelvétel mellett még az adó befizetése is adóköteles lesz, ahogy a hiteltörlesztés is. A valódi illetékek szabálya is változik, nem meglepő, hogy emeléssel.

Lazításképpen: a munkavállalók egy része jobban jár jövőre, hiszen a szuperbruttó végleg kivezetődik a rendszerből. Havi 190 ezer forint felett jár ez adócsökkenéssel, az alatt nem változik semmi. Nagyjából nyolcmillió forint felett keresők viszont szívhatják a fogukat, mert megszűnik az egyéni járulékplafon - pár év múlva pedig az állam eshet kétségbe emiatt. Ezt tompítja ugyan az szja-változás, de lesz az a szint, amikor csökken már a nettó bér. A cafetéria szabályozásban kompromisszumos döntés született, egy kicsit emelkedett a terhelés, de még épp belefér.