Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ügyészség szerint 890 millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy 26 tagból álló bűnszervezet, amelynek tagjai ellen vádat emeltek Szegeden - tájékoztatta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

Arról a még 2012 végén leleplezett ügyről van szó, amelyről a NAV idén januárban is beszámolt. A bűnszervezet túlnyomó többségében kávéval üzletelt, kisebb részben édességgel, de vegyi áruk (tusfürdők, háztartási kemikáliák, stb.) is voltak a portfólióban. Az akkori közlemény szerint a zár alá vett vagyonnal a keletkezett kár megtérülhet, ugyanis a pénzügyi nyomozók készpénzt, bankszámlákat, ingatlanokat, és járműveket vettek zár alá, továbbá 130 millió forint áfa kiutalását akadályozták meg.

A NAV tájékoztatása szerint két szegedi cég volt érintett az ügyben, a sokat és sokszor megutaztatott termékeket e vállalkozások üzleteiben értékesítették.

A gyanú szerint a szervezet a két nagy forgalmú kft. nevében színleg Szlovákiába adott el főként kávét, de emellett csokoládét, gumicukrot, nyalókát és étolajat is. A szlovák cég papíron egy ciprusira számlázta tovább készletét. A látszat kedvéért az árut ugyan kiszállították Szlovákiába, de onnan rövid időn belül Ciprus helyett Budapest környéki telepekre visszafuvarozták. Ezt követően egy számlázási láncolaton keresztül a szállítmányok ismét bekerültek a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózatba. A bűnszervezet tagjai az áruk fiktív szlovákiai értékesítését többször is megismételték. A körbeforgatott áru mozgásáról kiállított fiktív számlák alapján több mint 860 millió forint áfát csaltak el.

A költségvetési csalás bűntettével vádolt terheltek között vannak a bűnszervezet létrehozói és irányítói, finanszírozói, az értékesítési láncolatban résztvevő gazdasági társaságok és az árut fuvaroztató cégek vezetői.

A nyomozás során felmerült annak gyanúja, hogy a bűnszervezet munkáját egy pénzintézet fiókvezetője is segítette. Tőle a bűnszervezet vezetője rendelt készpénzfelvételt és kért banki információkat a szervezethez tartozó olyan cégek nevében is, amelyekhez neki papíron semmi köze nem volt. A banki műveletek után a fiókvezető jutalékot kapott.