Az új, távközlési adót a szolgáltatóknak kell fizetni, és nekik kell beszedni is. A nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta: az éles verseny miatt nem valószínű, hogy a szolgáltatók áthárítják az adót, ugyanakkor láthatóan nem ez történt. A piacvezető Magyar Telekom nem nyilatkozott arról, áthárítják vagy sem az adót, de ha változás lesz, azt az ügyfelekkel legalább 30 nappal korábban tudatni kell.

A Telenor már június elején közzétette: mely tarifacsomagok hogy változnak, általános szabály szerint az üzleti előfizetőknél az alapdíj emelkedik, az egyéni előfizetőknél a percdíj, az SMS után fizetendő 2 forintot azonban minden előfizetőre áthárította a cég. Kutas Istvánt, a Telenor kommunikációs igazgatója közölte: a lakossági előfizetőknél bevezetik a kapcsolási díjat, hívásonként, függetlenül az időtartamtól, valamivel kevesebb mint 2 forintot kell fizetni, ez nem vonatkozik a segélyhívásokra, adomány vonalakra.

A Vodafone is jelezte, hogy részben áthárítja az új adót, két kisebb telekomcég, a Business Telecom és a Tesco Mobile viszont nem emel árat.

A távközlési adó július elsejétől lép hatályba, a törvény szövege szerint minden megkezdett perc és sms után 2 forint az adó mértéke. Az idén a magánszemélyeknél legfeljebb havi 400, üzleti ügyfelek után 1400 forintot szed be az állam, jövőre azonban 700, illetve 2500 forintra ugrik az adó felső határa.