A dohánygyártmányok, így a cigaretta, a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohány, a szivar, szivarka adómértékének szerkezetét és minimumát uniós irányelv határozza meg. Magyarország a cigaretta adóminimuma tekintetében 2017. december 31-éig derogációt élvez, ezt követően azonban meg kell felelnünk az általános előírásoknak. Az egyszeri, nagymértékű adóemelés sokkhatásának elkerülése érdekében, ami valószínűsíthetően felerősíteni a feketepiacot is, a cigaretta adómértéke három lépcsőben emelkedik. Az első lépcsőt tartalmazza a törvényjavaslat, a másik két lépcsőt pedig a fent említett jövedéki adóról szóló törvényjavaslat - hívja fel a figyelmet a portál.

A cigaretta adómértéke mellett a szivar, szivarka és a fogyasztási dohány adómértéke is változik, az utóbbi esetben közeledik a cigaretta adómértékéhez.

A cigaretta ezer darabonkénti tételes adója szeptember 1-túl nem változik: 15 700 forint marad, amely a kiskereskedelmi eladási ár 25 százaléka marad. A szivarka esetén az ezer darabonkénti tételes adó 4000- ről 4060 forintra emelkedik, míg a fogyasztási dohány esetén a kilónkénti adó 14 000-ről 15 100 forintra növekszik

Üzemanyagok adómértéke

A kőolaj világpiaci ár alakulásának függvényében változik egyes üzemanyagok adómértéke. 2016. szeptember 1-jétől, ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Azokban az esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Ha azonban a kőolaj világpiaci ára meghaladja az 50 dollár értéket, akkor az adómértékek (benzinnél literenként 120 forint, gázolajnál pedig 110,35 forint) és adókedvezmények mértékei (kereskedelmi gázolajnál literenként 7 forint, mezőgazdasági gázolajnál pedig 82 százalék) a jelenlegi szinten alakulnak.