Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OECD javaslatokat tett annak biztosítására, hogy a keletkező profitok ott adózzanak, ahol a gazdasági tevékenység során keletkeznek és ahol az érték teremtődik. A javaslat célja, hogy véget vessenek annak a céges gyakorlatnak, hogy a vállalatok a keletkezett nyereséget alacsony adójú országokba irányítsák át annak érdekében, hogy csökkentsék az adóterheiket. Az OECD a tagjaival és a G20 államokkal egy nemzetközileg koordinált fellépést javasol, valamint egységes nemzetközi szabályrendszerre tesz javaslatot e gyakorlat visszaszorítása érdekében.

Az OECD akciótervének első 7 pontja, amit most ismertetett a szervezet:

  • Biztosítani kell a társasági adózás nemzetközi szintű koherenciáját egy új, az adózásra és a szerződés rendelkezéseire vonatkozó modell kialakításával
  • A nemzetközi standardok szándékolt előnyeinek visszaállítása és az adóegyezményekkel való visszaélések megakadályozása érdekében az adózásra és egyéb releváns kérdésekre vonatkozó pontok átalakításával
  • Biztosítani kell, hogy a transzferárazások összhangban legyenek az értékteremtéssel, amit az immateriális javakra vonatkozó transzferárazások fő területeit érintő intézkedésekkel érne el az OECD.
  • Javítani kell az adóhivatalok átláthatóságát, valamint növelni kell az adófizetők számára a bizonyosságot és kiszámíthatóságot a transzferárazás dokumentálásának javításával.
  • A digitális gazdaság által támasztott kihívásokra választ kell adni
  • Elő kell segíteni a BEPS lépéseinek gyors végrehajtását
  • Fel kell lépni a káros adózási gyakorlatokkal szemben

Ezeknek az adózási kiskapuknak a kihasználása miatt az utóbbi időben az Apple-t, a Google-t, a Fiatot és a Starbucksot érték el kritikák. Annak ellenére, hogy ez az adótervezési gyakorlat nem törvényellenes, a törvényhozókat egyre inkább zavarja.

A javaslat bemutatásakor Angel Gurría, az OECD főtitkára elmondta: a G20 az adóalapcsökkentést és a profitátirányítást az adóbevételeket, a szuverenitást és a fair adórendszereket globálisan komolyan veszélyeztető kockázatnak minősíti. A főtitkár szerint a javaslat egy nemzetközileg elfogadott rendszer építőelemeit tartalmazza egy  összehangolt lépés megtételéhez az olyan társasági adótervezési stratégiákra adott válaszként, amelyek a hiányosságokat és kiskapukat kihasználva nagyon kedvező adókulcsú országokban mutatják ki a profitjaikat.

Az OECD tagállamokban 2000 és 2011 között a társasági adó átlagos mértéke 32,6 százalékról 25,4 százalékra esett az USA-ban és Nagy-Britanniában az 1980-as évek közepén indult adóreformok által elindított trend folytatásaként. A Businessinsider.com úgy véli, a javaslat élénk vitát fog kiváltani, hiszen sok feltörekvő ország fájdalmas kiadáscsökkentések árán állította fenntarthatóbb pályára a gazdaságát, de még az USA-ban is nagy felhördülést válthat ki a javaslat.

Ahogy a digitális gazdaság jelentősége is egyre nő, a vállalatok számára is egyre könnyebb a tevékenységük tologatása. Bár a digitális gazdaság leválasztása a gazdaság többi részéről adózási szempontból meglehetősen nehéz, ha nem lehetetlen küldetés, az OECD mégis reméli, hogy az együttműködés szelleme felülemelkedik majd a nagy vállalatok megnyerése érdekében folytatott adóversenyen. Amennyiben viszont a nagyvállalatok lépnek elsőként a javaslatra reagálva, akkor a kisebb államokon túl nagy lesz a nyomás, hogy ellenálljanak - jegyzi meg az üzleti portál. Ebben az esetben viszont lehet, hogy az OECD nem éri el minden célját, de legalább kikényszerítette, hogy az adózás átláthatóságának vitája ismét nemzetközi napirendre kerüljön.

Az OECD javaslatát a G20 vezetői által megfogalmazott kérésekre alapozta - összhangban az erre kidolgozott akciótervvel (BEPS Action Plan) - és 15 olyan fő elemet jelöl meg, ahol 2015 végéig előre kell lépni - derül ki az OECD honlapján megjelent közleményből. (A tervezet napirenden lesz a szeptember 20-21-i G20 pénzügyminisztereinek találkozóján Ausztráliában, a végső változatát a G20 kormányainak 2015-ben mutatják be jelenlegi tervek szerint.)