Az szja-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit sokan csak "söralátét-bevallásként" emlegetnek. Ezt - egyéb törvényi feltételek megléte mellett - akkor lehet választani, ha a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál - hívja fel a figyelmet a NAV közleménye.

A 1353ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon túl mindössze három sort kell kitölteni:

  • a magánszemély családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalapjának és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelmének együttes összegét,
  • a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összegét,
  • a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg együttes összegét.

A NAV szerint érdemes tanulmányozni a munkáltatótól év elején kapott 13M30-as igazolást, mert azon az is szerepel, hogy az adózó jogosult-e az adónyilatkozat benyújtására. Ebben az esetben az igazolás adatait csak át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.

Függetlenül attól, hogy esetleg az összes - munkáltatótól, kifizetőtől kapott - igazoláson az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy a kapott igazolásokat együttesen értékelve adónyilatkozattal mégsem teljesítheti adóbevallási kötelezettségét. Erről bővebben a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető kitöltési útmutatóból lehet tájékozódni.

Az adónyilatkozat (1353ADÓNYILATKOZAT) a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltő- és ellenőrző programmal elkészített adónyilatkozat az Ügyfélkapun keresztül elektronikusan is beküldhető, vagy kinyomtatva, postán is továbbítható a NAV-hoz.

Az adónyilatkozat benyújtásának határideje 2014. május 20, de elkerülheti az ügyfélszolgálatokon és a postán ilyenkor szokásos sorban állást az, aki a bevallással nem várja meg a határidőt.