Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NAV kifejezetten a megbízókkal, vagyis a vállalkozását a cégtemetőkre átruházó, illetve a cégtemetőkkel szemben közel száz mögöttes határozatot hozott, illetve pert indított, továbbá több mint 300 mulasztási bírság határozatot adott ki a végelszámolási, kényszertörlési, felszámolási eljárások alatt - olvasható az Adóvilág, a NAV szaklapja friss számában.

A NAV nem azokat a székhelyszolgáltatókat érti cégtemető alatt, amelyek címére feltűnően sok, adott esetben sok tíz- vagy százmilliós, esetleg milliárdos adótartozást felhalmozó, időközben tulajdonost váltott társaság van bejegyezve.

Az adóhatóság cégtemetőnek olyan személyt vagy társaságot nevez, amely nagy valószínűséggel nem felszámoló, de nagyobb számű gazdasági társaság került az érdekeltségébe, illetve ezen cégek jelentős része nem "élő" állapotkódú vagy törölték adószámát.

A fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban az adóhatóság 2014. júliusa óta 460 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. Az ellenőrzési szakterület tavaly 383, az idei első félévében 277 vizsgálatot végzett a cégtemetőkbe értékesítők és cégtemetők érdekeltségébe kerülő társaságok-nál.

A befejezett ellenőrzések során 2014-ben összesen kétmilliárd,  2015. első félévében összesen 45,9 millió forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. Amennyiben a tendencia folytatódik - állítja a cikk szerzője -, akkor a korábbi évekhez képest 2015. évben már csak feleannyi céget fognak értékesíteni a cégtemetők részére.