Több mint egy millió devíza adóson segítene a bukaresti kormány terve - de sokan vitatják mind módszerét, mind a megcélzottak körének meghatározását. Ugyanis nem a fizetésképtelenné váltakat húzná ki a bajból, hanem azokat, akik még képesek törleszteni. Ez nem véletlenül teszi támadások célpontjává szociális és gazdasági alapon egyaránt a javaslatot.

A segítségben azok részesülhetnek, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg az átlagos nettó havi bért, 1601 lejt (360 euró), és nincs 90 napnál nagyobb elmaradásuk banki adósságuk törlesztésében. Ezek havi törlesztő részletének felét, de legfeljebb havi 500 lejt a költségvetés két évre átvállalja, ennek lejárta után kellene azt is elkezdeni visszafizetni - írta a Business Review Romania. A tervről a bankokkal nem konzultáltak, de a Nemzetközi Valutaalappal igen, amely Victor Ponta miniszterelnök szerint jóváhagyta a tervet, mert az növelheti a fogyasztást és a banki kölcsönök kihelyezését.

Mugur Isarescu jegybank elnök bírálta az elképzelést, mert szerinte a bankoknak nincs okuk azok hiteltörlesztését átütemezni, akik fizetésképesek, másrészt mert ebben a progresszív adózás visszacsempészésének első lépését látja. Az ellenzéki pártok és Traian Basescu államfő is diszkriminatívnak tartja a tervet, amely szerinte nem segít senkinek, mert tekintettel a kamatokra, a két év leteltével azoknak, akik igénybe veszik, még többet kell visszafizetniük. Az elnök úgy véli, az ügyben bűnös a kormányhoz közelálló jegybank is. Kijelentette, tudomása van róla, hogy az ötlet a nemzeti bankból származott. A bukaresti rádió szerint a jegybank ezt cáfolta - mint közölték, a tervről csak az IMF-fel való tárgyalások idején konzultáltak velük.

Az RMDSZ már korábban kidolgozott egy javaslatot a devizahitelesek támogatására. Eszerint a devizahitelesek kérésére a hitelező bankok kötelesek átváltani a valutában megkötött hitelt nemzeti valuta alapú hitelre, a hitelszerződés megkötésének idején érvényben lévő valutaárfolyam szerint.

Mint a bukaresti Új Magyar Szó beszámolt róla, Cseke Attila RMDSZ-es képviselő kiemelte, hogy a kormány javaslata csak ideiglenes könnyítés, mindössze 2 éves halasztást ad a törlesztőrészlet egy részének visszafizetésére azoknak, akiknek nincs 90 napnál több hátralékuk és havi jövedelmük nem haladja meg az átlagfizetést. Ez nem segít azokon, akik több hónap vagy évek óta nem tudnak törleszteni. Emellett a kormány nem foglalkozik az eladósodottak fizetésképtelenné válásának okaival sem, mint a lej értékének csökkenésével, valamint az irreálisan magas kamatok, kezelési költségek és illetékek problémájával. Ráadásul a kormány javaslata szerint a bank joga eldönteni, hogy átváltja-e a kérelmező hitelét nemzeti valutára vagy sem, pedig ez jelentené a valódi megoldást.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester populista és gazdaságellenes intézkedésnek tartja a kormány tervét. Az a véleménye, hogy igazságtalan, hogy a kormány az adófizetők pénzéből több milliárd lejjel segítené a bankokat. Az intézkedés ugyanis nem a rászoruló embereken segítene, hanem mindössze egy kommunikációs lufi, mivel a banki hitelek törlesztő részleteinek nagyobbik része a kamat és kisebbik hányada a részlet, és mivel az állam csak a részlet felét vállalná át, az a rászorulókon nem segítene. Az RMDSZ terve nem "hazabeszélés" - a polgármester szerint Székelyföldön nem olyan méretű a hiteltörlesztések elmaradásának problémája, mint például a dél-romániai vagy moldvai megyékben.