Összesen 39 milliárd forinttal tartozik - az adóhiányt és a megállapított jogkövetkezmény összegét tekintve - az a 146 cég és magánszemély, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legújabb, az első negyedévben jogerőssé vált követeléseit tartalmazza. (Egy másik, szintén most publikált NAV-szégyenlistán politikust, celebet is találtunk - a részletekért kattintson ide!) A 39 milliárdos összeg több mint negyedét, 11 milliárd forintot a tíz legnagyobb adós hozott össze, az alábbi táblázat szerint:

És akkor lássuk részletesen a top 10-et!

1. Ammory-Car Kft., adóhiány: 948,5 millió forint, jogkövetkezmény 681,7 millió forint

A Ceginfo.hu adatbázisa szerint a 2010 februárjában félmilliós jegyzett tőkével bejegyzett, a neve alapján arab származásúnak tűnő, berlini lakóhelyű Ammar Al-badawi által vezetett és tulajdonolt, autókereskedelemmel foglalkozó Ammory-Car Kft. idén február óta NAV végrehajtás alatt áll, január végén pedig törölték adószámát. A legfrissebb elérhető, 2010-es mérleg alapján abban az évben bevételt nem ért el, a mérleg szerinti eredmény négyezer forint veszteséget mutatott. A céget a cégbíróság idén hivatalból törölte a nyilvántartásból, mivel a székhelyén nem található, a képviselője pedig elérhetetlen.

2. Varga Csaba, adóhiány: 878,7 millió forint, jogkövetkezmény: 720,1 millió forint

A gyömrői lakos Varga Csaba jelenleg a Kék Koala Kft.-ben és a D&V Barracuda Kft.-ben bír tulajdonrésszel.

3. Profeet Hungary Kft., adóhiány: 751,5 millió forint, jogkövetkezmény: 464,2 millió forint
A Profeet Hungaryt 2010 őszén alapították, gabona, dohány, dohányáru, vetőmag, takarmány, élőállat, ital, tejtermék, élelmiszer, hús, édesség és egyéb cikkek nagy- és kiskereskedelmére, félmilliós jegyzett tőkével. Már 2011 februárjában cégvezetőt és tulajdonost cserélt a társaság, azóta a kolozsvári illetőségű Fazakas Imre érdekeltségében áll. Idén februárban NAV-végrehajtás indult ellene. A cég működésének első teljes évében, 2011-ben már közel kétmilliárd forintos nettó árbevételt ért el, a kötelezettségállománya pedig 1,1 milliárd forintra hízott. Az üzemi eredménye mindössze 123 ezer forint volt.

A cégadatokból kiderül, hogy Fazekas Imre 2011 január-áprilisban több, eltérő profilú, mások által alapított vállalkozás vezetője és tulajdonosa lett - legalábbis papíron (Clearwater Security Kft., Recommender-Invest Kft., Overlap-Trading Kft. és a szintén NAV-listás Clapboard Kft.), ezek régi székhelye vagy telephelye Debrecenben volt bejegyezve, az új székhelye pedig a Clearwater kivételével a budapesti, XIII. kerület, Béke tér 7. szám alatt, a földszint 2-be - oda, ahova a NAV-lista 8. helyezett Trefend Kft. és még három NAV-listás vállalkozás. (A Béke téri cégtemetőről bővebben alább, a 8. helyezett Trefendnél olvashat.)

4. Syrius Trade Kft., adóhiány: 712,5 millió forint, jogkövetkezmény: 663,4 millió forint

A főtevékenységként irodagép-, irodabútor, számítógép-, periféria-, és szoftver-nagykereskedelemmel foglalkozó Syrius Trade Kft. szintén egyszemélyes kft., 2011 végétől Prikop Daniel-Stefan az ügyvezető és a tulajdonos is. A legfrissebb elérhető mérleg a 2009-es év teljesítményét mutatja, akkor 341,9 milliós nettó árbevétel mellett 8,2 milliós mérleg szerinti veszteséget könyvelhetett el a cég.

5. Kárkon Kft., adóhiány: 697,3 millió forint, jogkövetkezmény: 518,5 millió forint

Az épülettakarítással foglalkozó, félmilliós jegyzett tőkéjű Kárkon Kft. szintén egyszemélyes vállalkozás, a tulajdonos és az ügyvezető is az ukrajnai Rolduhina Marina. Az ez év januárjától NAV-végrehajtás alatt álló kft. az utolsó elérhető, 2010-es adatok szerint 1,57 milliárd forint nettó árbevétel mellett 52 milliós mérleg szerinti eredményt ért el, 386 milliós saját tőke mellett.

Rolduhina Marina szintén cégjegyzésre jogosult a Samu'2000 Bt-nél és a Kárkonnal azonos címen működő Zurlik Kft.-nél - utóbbinál tulajdonos is. A Kárkont és a Zurlikot 2009 elején Márkus Zoltántól vette át, a bt.-nél pedig az a jogutód nélkül felszámolt KP-Csarnok Kft. volt a kültag, amiben szintén volt részesedése Rolduhinának.

További érdekesség, hogy a Kárkon székhelyével megegyező címen, a győri Széchenyi tér 11-12. szám alatt működik a friss NAV-lista 21. helyét elfoglaló Kudikán Kft., amely összesen 437 millióval tartozik, és amelyet szintén egy ukrajnai magánszemély, bizonyos Rubchynska Yeva vezet és tulajdonol.

6. Dutok Kft., adóhiány: 472,4 millió forint, jogkövetkezmény: 366,8 millió forint

Az építőiparban tevékenykedő Dutok Kft. tulajdonosa a 2011 végén alapított KCS HOLDING Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft., és ugyanazon a budapesti címen működik. A holding tulajdonosa Kecskés Zsolt Csaba. A Dutok jegyzett tőkéje hárommillió forint, az utolsó elérhető, 2009-es beszámoló 855 millió forint nettó árbevételt és 155 ezer forintos veszteséget mutat. Ugyanitt, a Lovag utcában működik ugyanilyen tulajdonosi háttérrel a végelszámolás alatt lévő Dutok Épker Kft. is.

7. Euro-Syl Kft., adóhiány: 452,4 millió forint, jogkövetkezmény: 295,4 millió forint

Az egyéb élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozó kft. is one man show, Torontály György vállalkozása, amely 2010-ben 180,5 millió forint nettó árbevétel mellett egymilliós eredményt produkált. Torontályhoz kötődik még a Céginfo.hu adatai szerint a Toragro kft, az Agri-Tori Kft. "v.a." és a Medika-Gas 2004 Kft. "f. a." is.

8. Trefend Kft., adóhiány: 449,4 millió forint, jogkövetkezmény: 420,7 millió forint

Ismét egy - papíron legalábbis - "közelkülföldi" hátterű vállalkozás, az ukrajnai Kutashi Ilona 2010 novemberében vette át a céget, aminek egy évre rá törölték az adószámát. A mérnöki tevékenységgel, tanácsadással, reklámszervezéssel foglalkozó cég a 2010-es évet 483,7 millió forint árbevétel mellett 73 ezer forintos profittal zárta.

A kft. székhelye a fent említett, vélhetően cégtemetőként működő, budapesti Béke tér 7. szám alatt található panelház földszintjén van, ahol még további három, a NAV-listán szereplő cég is otthonra lelt. Ezek közül az Sz.Z. Live Jobs Kft. összes tartozása több mint 280 millió forint, a Clapboard Kft. és a Debxon Kft. negyed-negyedmilliárddal lóg. A Clapboard ráadásul szintén olyan one man show, ahol a Profeet Hungary kapcsán már említett Fazakas a tulajdonos és az ügyvezető is.

Ebben a panelházban laknak a sokkal tartozó cégek

Forrás: Google Street View

9. Gratzner Kft. "v.a.", adóhiány: 417,9 millió forint, jogkövetkezmény: 387,5 millió forint

Végre egy minden bizonnyal offshore hátterű cég. A főtevékenysége szerint elektronikus, híradástechnikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelmével foglalkozó kft. tulajdonosa ugyanis a karib-tengeri Saint Christopher és Nevis Államszövetségben bejegyzett GratznerExport Ltd. A cég képviselője a végelszámolás alatt a Mátraholding Zrt. végelszámolója.

10. Landes-Markt Kft., adóhiány: 415,3 millió forint, jogkövetkezmény: 261,1 millió forint

Újra egy egyszemélyes céggel van dolgunk, amelyet a szerbiai Vojnic Elvira jegyez. A kft. a legfrisebb elérhető, 2010-es adatok szerint nem produkált árbevételt, így 35 ezer forintos veszteséggel zárt - ehhez képest igazán ütős a NAV által követelt 676 millió forint.