Az adóhivatal célja továbbra is az adózói kör szélesítése, illetve új eszközök alkalmazása - derül ki az adóhivatal idei ellenőrzési tervéből. Egyik legfontosabb új eszköz az online pénztárgépek - ezek alkalmazásától már a második félévtől vár eredményeket a Nemzeti Adó- és Vémhivatal (NAV). Jelenleg 47 ezer online kassza működik, további 90 ezer rendelés van folyamatban, így néhány hónapon belül megindul a napi adatszolgáltatás. Az online kasszák mellett elég lesz egy revizornak beülni egy étterembe, figyelni azt, hogy használják-e az online gépet. Egész napos ellenőrzés után az adóhivatal rendelkezik egy referencia adattal, amely a további forgalom becsléséhez használható. Egy alföldi fagylatozó januári ellenőrzés során nagyobb (legális) forgalmat bonyolított, mint amit eddig bevallott a kánikulában - vagyis az online kasszák nagyon hasznos információkat szolgáltatnak majd - mondta Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese, az adóhivatal sajtótájékoztatóján, ahol az idei ellenőrzési tervet és céljait ismertették.

Új eszköz a vámosok kezében, hogy a mozgásban lévő árukat is le lehet foglalni idéntől - ez hatékonyabbá teheti a helyszíni ellenőrzéseket. Szintén új eszközt kapott a NAV az e-útdíj ellenőrzésével - ugyanis ezen kamerákhoz az adóhivatal is hozzáfér - így fontos információkhoz juthat az áfacsalások kapcsán. Ugyanis így követhetővé válnak a kamionok, sőt az is tudható, hogy szállít-e valamit a teherjármű - mondta Varga Árpád. Így az e-útdíj kamerarendszer a nagy áfacsalások felderítésben segíthet, pótolja, kiegészíti a mélységi (vagyis közúti) ellenőrzéseket.

A NAV-nak 4000 revizora van, akik a több millió adóalannyal foglalkoznak - ezért fontos a kockázatok felderítése az ellenőrzések kiválasztásánál.  Ilyen kockázatok az adózói életút, az üzleti kapcsolatok rendszere - egy fiktív számla befogadása egy csalárd cégtől azt eredményezi, hogy az adóhivatal évekig fokozott figyelmet fordít az adott cég ellenőrzésére - mondta Varga Árpád. A világhálót mindenki látja, ezért nem életszerű, hogy csalásokat itt indítsanak el - ám mégis ezt teszik sokan az adóhivatal tapasztalatai szerint - ezért a NAV figyel az internetes információkra is, és hasonló a helyzet a cégtemetőkre feladott hirdetésekkel is.

Továbbra is a áfacsalás a legnagyobb gond

Az ellenőrizendő tételek listáján első helyen szerepel a nyugtaadási kötelezettség teljesítése. Az áfakörben külön figyelemre számíthatnak az adóminimalizálók, de nagyobb erőket összpontosítanak a szervezett csalásban részt vevő cégek felderítésére, különösen a fiktív számlákat kibocsátó cégekre, azok irányítóira és tényleges tulajdonosaikra - pontosabban a haszonhúzók felderítésre. A tervek között szerepel a bevallási adatok és mélységi (közúti) ellenőrzéssel beszerzett áruforgalmi adatok jelentős eltérése - így lehet a legtöbb információhoz jutni a szervezett áfacsalásoknál. Az áfával van a legtöbb gond, az adómegállapítások 86 százaléka ebből a forrásból származik.

A társasági adó ellenőrzéseknél cél az adóalap védelme - fogalmaz a NAV ellenőrzési irányelve. Így az ellenőrzések fókuszába kerülnek az indokolatlan költségelemek felderítése, külföldi leánycégek kivitt profit és tőke ellenőrzése. Továbbra is a fókuszban marad a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos társasági adóalap-csökkentés elszámolása, valamint a transzferárak elszámolásának ellenőrzése. A társasági adókedvezmények felhasználásának ellenőrzései is megkezdődnek - így például sportcélú támogatások felhasználása. Ezen a területen már 40 milliárd forint adókedvezmény felhasználására került sor - a NAV tapasztalati szerint adminisztratív problémák igen gyakoriak, amit a NAV-nak "orvosolnia" kell.

Rászállnak az építőiparra és a lisztügyre

A társadalombiztosítási járulékok esetében a cél a feketefoglalkoztatás csökkentése, a munkaerő kölcsönzés szabályainak vizsgálata kerül a revizorok fókuszába. Folyamatos akciókkal ellenőrzik az építkezéseket, hogy az ott dolgozókat szabályszerűen bejelentették-e. A személyi jövedelemadó alacsony kulcsa ellenére változatlanul megvan az eltitkolás szándéka, ezért elsősorban a jelentős kockázatot hordozó cégeken keresztül derítik fel a problémás adózókat. Külön figyelmet kapnak a jövedelmet minimalizáló egyéni vállalkozók, évi 40 ezer forint adót fizet egy tipikus egyéni vállalkozó. Vizsgálat alapja lehet a céges számláról jelentős pénzfelvétel - ide tartozik a tagi kölcsönök kérdése is - mondta Varga Árpád.

Tevékenységi kör szerint a mezőgazdaságban a sertéstenyésztés, húsfeldolgozás és malomipar számíthat kiemelt ellenőrzésekre. Az iparban az építőipari cégek számíthatnak nagyobb valószínűséggel revizorok látogatására. A kereskedelemben az autószervizek, illetve az alkatrész-kereskedők, a cukorkereskedelem, reklámügynökök, a munkaerő-kölcsönzők és a biztonsági cégek számíthatnak kiemelt ellenőrzésekre. A következő években utólagos ellenőrzésekre számíthatnak az éttermek, mérnöki tanácsadócégek, illetve az immateriális javakat (szellemi termékeket) kölcsönző cégek - ide tartoznak a franchise ügyletek is. Ezeket az ellenőrzéseket az idei adatgyűjtéssel már most megalapozza a NAV.

Cigarettacsempészetet is kiemelten figyelik

A jövedéki termékek ellenőrzésben a fő csapás a cigarettacsempészet visszaszorítása határ menti ellenőrzésekkel. Gyakori a szárított dohánytermékek postai küldése, annak ellenére, hogy ezen csomagok postai ellenőrzése - legyen a feladó belföldi vagy külföldi - jól megoldott és emiatt számos eljárás is indul. Rendészeti szakterület a veszélyeztetett határszakaszokra, vagyis az ukrán, román és szerb határszakaszra koncentrál - helyszíni ellenőrzésre számíthatnak a kamionosok. A NAV feladata a fémkereskedelemmel a hulladékgazdálkodási támogatásokkal kapcsolatos visszaélések felderítése is. A NAV idén folytatja a motorolaj-hamisítással kapcsolatos felderítő tevékenységét.