Januárban sem állt meg az illetékbevételek visszaesése, bár a tempó számottevően csökkent. Az év első hónapjában a vállalkozások és a háztartások mindössze 6,8 milliárd forint illetéket fizettek be, ami alig kisebb az egy évvel korábbi 7,1 milliárdnál. Igaz, a 2008 és a 2009 januári állapothoz képest egyaránt 36 százalékos a visszaesés.

Kevesebbet fizettek be a cégek


Az illetékbefizetéseken belül a háztartások vitték a prímet, 4,7 milliárddal - az egy évvel korábbi 4,8 milliárdhoz képest csupán 2 százalék a csökkenés -, míg a vállalkozások közel 2,1 milliárdja bő kétszázmillió forintos, azaz 9 százalékos visszaesést takar.
 
A háztartások a befizetett illetékek kétharmadát ingatlan-adásvételi ügyletek után teljesítették, míg a vállalkozások esetében ennél valamivel magasabb, 70 százalékos volt a súlyuk.

E téren a lakosság az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint 250 milliót "spórolt meg", míg a vállalati szféra több mint százmilliós pluszt mutatott fel.


Nagyot ugrott az öröklési illeték

Szembetűnő, hogy a háztartások által befizetett 490 millió forint öröklési illeték több mint 50 százalékkal - közel 165 millió forinttal - haladja meg az egy évvel korábbit. A növekedés annak ellenére történt, hogy tavaly augusztus közepétől az egyenes ági rokonoknak egyáltalán nem kell ajándékozási és öröklési illetéket fizetniük, miközben korábbi húszmilliós értékhatárra vonatkozó kedvezmény is megmaradt.

Ugyanígy illetékmentessé vált az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás, ám e téren a papírforma szerint csökkentek is az illetékbevételek. A lakosság ezen a címen 113,6 millió forintot adott be a közösbe, a 2010 januárinál 24 százalékkal kevesebbet.

A háztartások a gépjárművásárlások után 763 millió forint illetéket róttak le, ami ha hajszállal is, de meghaladja az egy évvel korábbi értéket. Ez vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az év első hónapjában több új személygépkocsi talált gazdára, mint 2010 januárjában, miközben a december számottevő visszaesést mutatott. Összehasonlításul: 2009 januárjában még egymilliárd forint feletti összeg folyt be a közösbe.


A vállalkozások gépjárműbeszerzéseik után 356 millió forintot fizettek be az egy évvel korábbi 294 millió forint után. A januári összeg nagyjából megegyezik a 2009 első hónapjában feljegyzettel.