Szombattól egy kilogramm zsírsav után 16 koronát (mintegy 400 forint) kell fizetni, mindegy, hogy az vajban, tejben, húsban, pizzában vagy készételben van jelen. Az intézkedéssel mérsékelni akarják a zsírfogyasztást, az egészségesebb táplálkozásra akarják szorítani az embereket. A dánok azonban időben hatalmas készleteket vásároltak fel, míg az iparszövetség "bürokratikus rémálom" miatt panaszkodik.

Arra kényszerültünk, hogy raktárainkat tonnányi vajjal és margarinnal töltsük fel, hogy vásárlóink igényeit kielégítsük - mondta Sören Jörgensen az Arla tejipari konszern munkatársa. Christian Jensen, egy koppenhágai szupermarket vezetője "kaotikus hétről" beszélt. Rengeteg polc ürült ki. Az emberek teletömték mélyhűtőjüket - mondta a vezető. Mindazonáltal Jensen nem hisz abban, hogy az új adónem befolyásolja az emberek étkezési szokásait. Ha az emberek süteményre vágynak, akkor megveszik" - nyilatkozta Jensen.

A dán iparszövetség egyik szóvivője az új bonyolult rendszer miatt panaszkodott, amely az élelmiszergyártók munkáját növeli meg. Nemcsak az élelmiszer zsírtartalmát kell maguknak kimutatniuk, hanem az előállításkor felhasznált zsírt is, mint például a sütőolajat. Minden élelmiszerre új árat kell megállapítani, amelynek költségeit végül is a fogyasztók állják.