Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden a Népszabadság arról írt, hogy az Országgyűlés Hivatalának értelmezése szerint a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvény rendelkezései nem vonatkoznak a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, nem állnak munkavégzésre irányuló jogviszonyban sem.

Vadász Iván adószakértő a Népszabadságnak azt mondta: a képviselőkre igenis vonatkoznia kell a 98 százalékos törvénynek. Az Országgyűlést ugyanis állami forrásból tartják fenn, a képviselők állami adóforintokból kapják a fizetésüket, a képviselői munka pedig egyértelműen munkavégzésre irányuló jogviszony.

Ehhez képest a parlament sajtóosztálya az országgyűlési képviselők hat havi juttatása utáni különadó bevallásával kapcsolatosan - egyeztetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal - egy közleményt adott ki kedden délután. Eszerint az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban, mert az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény indoklása szerint: "A képviselői tevékenység azonban nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi jogviszony alapján végzett tevékenység." A jogviszony egyik oldalán a képviselő áll, míg a másik oldalán nem maga az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége áll - amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal.

A sajtóosztály közleménye szerint "az, hogy a képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében a képviselői megbízás időtartama munkaviszonyban töltött időnek, illetőleg nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít, nem azt jelenti, hogy az országgyűlési képviselők munkaviszony keretében végeznék tevékenységüket, hanem csupán társadalombiztosítási szempontból tekintjük őket munkaviszony keretében dolgozó személynek."

Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve: az Alkotmány szerint nem tekinthető költségvetési szervnek, és jogi személynek sem, mivel nem felel meg ezen utóbbiakra vonatkozó törvényi feltételeknek - hangsúlyozzák a közleményben.

Az országgyűlési képviselőket - az Alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek - áll a sajtónak kiküldött tájékoztatóban.

A különadót megállapító " egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról" szóló 2010. évi XC. törvény szerint: 9. § (1) Különadó fizetésére köteles az a költségvetési szervnél, állami, önkormányzati, közalapítványi forrásból alapított, fenntartott vagy működési támogatásban részesített más szervezetnél foglalkoztatott magánszemély, aki munkavégzésre irányuló jogviszonya alapján, továbbá aki a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló 2008. évi LXXV. törvény vagy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény szerinti munkavégzésre irányuló jogviszonyban a (2) bekezdésben foglalt különadó alapnak minősülő bevételt szerez, kivéve azt, akinek a jogviszonya megszűnését követő naptári naptól a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugellátás kerül megállapításra." - idézi a sajtóosztály a rendelkezést.

Ugyanakkor azt is megjegyzik a közleményben, hogy az Országgyűlés Hivatalánakfeladata a választópolgárok által megválasztott képviselők részére a törvényben előírt juttatások jogszabályok szerinti kifizetése. Ennek alapján 2006-ban114 fő részére fizettek hat havi juttatást, és egy esetben sem haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot. 2010-ben 178 fő részére történt kifizetés, és néhány esetben haladta meg a kifizetett összeg a 3,5 millió forintot.

A kifizetett összegekből a hatályos szabályoknak megfelelő adóelőleget az Országgyűlés Hivatala a kifizetéskor levonta - tekintettel azonban arra, hogy tevékenységük nem munkaviszony, utólagos, a különadóra vonatkozó bevallást nem nyújtott be.

Azon országgyűlési képviselők esetében akik, állami vezetői megbízatást is betöltöttek, az ezen jogviszonyuk alapján fizetendő különadó megfizetésére, illetve bevallására részükre juttatásokat kifizetőknek kellett intézkedniük - áll a közleményben.