Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét közzétette azokat a friss listákat az adóhatóság, amelyeken a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió, illetve 10 millió forint feletti tartozással rendelkező cégeket, illetve magánszemélyeket sorolja fel. A második negyedévre vonatkozó adatok szerint - az előző negyedévhez hasonlóan - valamivel több mint 1800 vállalkozás került fel a feketelistára, míg magánszemélyből és egyéni vállalkozóból közel 200-al többen, összesen 4066-an szerepelnek a legnagyobb adótartozókat felsoroló listán. Amennyiben a minimális tartozást nézzük, úgy a cégek alsó hangon 183,6 milliárd, míg a magánszemélyek 40,6 milliárd adóforinttal maradtak adósok.

A listán, amelyen egyelőre még nem szerepelnek összegek, megtalálható a volt szocialista politikus, Zuschlag János, ahogy Gáspár Győző, alias Győzike és felesége Gáspárné Balla Beáta is. Megtaláltuk a jó ideje elfogott milliárdos Földesi-Szabó Lászlót is, és az akasztói nagyvállalkozó Stadler József is a listán van. (Őt egyébként a Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év tíz hónap börtönbüntetéssel, és 67 millió forintos vagyonelkobzással sújtott 2011 novemberében, miután a vád szerint a vállalkozó valótlan tartalmú adóbevallásokat készített, fiktív számlákat szerepeltetett a könyvelésben, és 67 millió forint társasági adót nem fizetett be.)

Egy székhelyen több adós cég

Az elmúlt években "cégtemetőként" elhíresült székhelyeken is több NAV-adóslistás céget találtunk, például a Tatabánya, Komáromi út 31. szám alatti földszinti lakásba bejegyzett cégek közül ezúttal 18 vállakozást (Szpero, Búgócsiga, Kidőlt, Sakkmatt cégnevűeket) számoltunk össze, míg a székhelyszolgáltatást, cégalapítást szintén nyújtó CégHmester irodái közül a XIII. kerület, Béke tér 7., földszint 2-es lakásába bejegyzettek közül 13-at.


A vállalkozásokat nézve, ahogy az előző negyedéves listán, úgy most is szerepel az állami felszámoló alá rendelt, a kormány által stratégiailag kiemelt vállalkozássá minősített Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft., ahogy továbbra sem került ki az adóhatóság látóköréből az egykor szebb napokat megélt Ganz Sziget Hajó- Daru- és Acélszerkezetgyártó Kft., a Ganz Transelektro Közlekedési Zrt. és a Transelektro Ganz-Röck Kazán-és Erőművi Berendezések Zrt. sem. Nem meglepő módon továbbra is találkozhattunk az Electro World Magyarország Kft nevével, de a nevesebbek közül fent van a listán a Bognár Szörp Kft., a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt., az Ikarus Holding Zrt., a holland hátterű logisztikai szolgáltató Rynart Transport Hungary Kft., az egykor több Skála áruházat üzemeltető Skála Group Kft., az ország egyik legnagyobb készétel- és szendvicsgyártó üzemét létrehozó Star Menü Kft., a Styl Ruhagyár Zrt. és az édességgyártó Sweet Point Zrt. is.

A NAV felsorolásában a becsődölt Soltvadkerti Takarékszövetkezet, a debreceni Aranybika szálló egykori tulajdonosa, a Civis Hotels Zrt., a Cerbona Élelmiszeripari Zrt., a Budapesti Vegyiművek Zrt., a Baucont Építőipari Zrt., a ruhakereskedő Jeans Club Kft., a Piszkei Papír Zrt., a MÁV Hídépítő Kft., a Mafilm Szcenika Kft., a Pegazus Travel Kft., a Mélyépítő Budapest Kft., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft és a bábolnai Pannon Baromfifeldolgozó Kft, a salgótarjáni öblösüveggyár egykori tulajdonosa, az E-Glass Hungary Kft., az Ipoly Bútorgyár Zrt. és a Zala Bútorgyár Zrt. is megtalálható - s ezek a cégek egytől-egyig évek óta felszámolási eljárás alatt állnak.