Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáját. A júniusi összesítésű lajstromban 4659 név szerepel, gazdasági társaságok és magánszemélyek, akad köztük olyan, aki többször is felkerült. Gyakori a szállítmányozással, fuvarozással, kiskereskedelemmel (élelmiszer, ruházat), éttermi-mozgó vendéglátással és mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozó cégek elmarasztalása.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók többezres listájára felkerült a tojás-nagykeresedő, kerekegyházi Kaszala Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is. A tavaly áprilisban elmarasztalt cég egy magyar magánszemély tulajdonában áll, s jelenleg 10 főt foglalkoztat. Az árbevétele tavaly jelentősen esett: nettó 1,2 milliárdról 776 millió forintra, az adózott eredménye 8 millió forint volt.

Az olcsóbb ruházati termékekről ismert Invázió üzletekhez köthető Invázió Franchise Kft. is felkerült a feketelistára, s ellene NAV-végrehajtás is indult. A társaság fő tevékenysége a saját és bérelt ingatlanok üzemeltetése, bérbeadása, valamint kiskereskedelemmel is foglalkozik. Tavaly két beszámolót is benyújtott a cégbíróságon, ezek szerint augusztusig 429 milliós, szeptembertől decemberig pedig 341 milliós nettó árbevételt ért el. A Céginfo.hu adatai szerint nincs bejelentett dolgozója.

Az élelmiszer kiskereskedelemmel foglalkozó, milliárdos forgalmú Észak-Balatoni Zrt.-t tavaly nyáron marasztalta el a hatóság. A Balaton környéki településeken boltokat üzemeltető, balatonfüredi székhelyű társaságot 1999-ben hozták létre, családi tulajdonban van, a nettó árbevétele tavaly 1,9 milliárd forintra csökkent a 2012-es 2,3 milliárdról.

Több mint egymilliárd forint forgalma volt a szintén listára került soproni központú pékségnek, a Lővér Sütő Zrt.-nek, amely jelenleg 160 főt foglalkoztat.

Továbbra is ott van a listán a Liliput Toys Kft., amely 2012 nyarán került az ellenőrök célkeresztjébe. A cég bevásárlóközpontokban Liliput Játékország néven működtet játéküzleteket, a nettó árbevétele 2013-ben elérte 271 millió forintot, jelenleg 20 főt foglalkoztat.

Az egyik legnépszerűbb hazai esküvői tortakészítő, a több fővárosi üzletet működtető Horváth Cukrászda Kft. is listán van, őket 2012 júliusában kapta jogsértésen a hatóság.

Rövid életű volt a 2012-ben Kim Wilde-dal és Bonnie Tylerrel a Budai várban fesztivált szervező Unique Fesztivál Kft. élete. A céget 2012 februárjában alapították, s decemberben már elindult a végelszámolása. A várban sörfesztivált is szervező Kurucz Gergely és Kurucz Dániel, továbbá Csalló Kornél alapította az Unique Fesztivált Kft.-t, ám decemberben, a végelszámolás elindulásával tulajdonosként távoztak a cégből. A vállalkozás nem adott le beszámolót a 2012-es évről a cégbíróságon, idén februárban pedig adóvégrehajtás is indult ellene, így feltételezhetően a végelszámolása felszámolásba fog fordulni.

A használt telefonokkal kereskedő ElectroMarket Hungary Kft.-t 2013 áprilisában marasztalta el a munkaügyi hatóság. A cég körül azóta felgyorsultak az események, a cégadatok szerint idén júniusban tulajdonost és székhelyet váltott - az utóbbi Budapestről Jásztelekre került. A tavalyi éve nagyon jól sikerült: a nettó árbevétele 496 millió forintra nőtt a 2012-es 265 millióról, az eredménye 3 millió forint volt.

A biztonságtechnikai eszközök kis- és nagykereskedelmével foglalkozó Electropoint Kft.-re tavaly novemberben csapott le a hatóság. A magyar tulajdonú cég jól prosperál, nincs adótartozása, tavaly 16 millióval 149 millióra növelte nettó árbevételét, s 4 milliós adózott eredményt ért el.

Nemcsak 120 ezres munkaügyi bírsággal sújtották, de a cégadatok szerint NAV- és közjegyzői végrehajtás is indult a júliusban feketelistára került After-Max Kft. ellen. A céget 2013 áprilisában egy martonvásári magánszemély alapította 500 ezres jegyzett tőkével, éttermi mozgó vendéglátásra. A martonvásári székhelyű, gárdonyi telephelyű vállalkozás dolgozóinak száma 1-4 között változott az elmúlt hónapokban, jelenleg egy bejelentett dolgozója van.

Új szereplő a listán a téti Agaricus Gombatermelő Kft., amely az elmúlt öt évben nyereségesen működött, s tavaly 225 millió forint nettó árbevételt ért el. A két győri magánszemély tulajdonában lévő cégnek tavaly és idén is egy bejelentett dolgozója volt/van.

Az éttermeknek és nagy kávéláncoknak is szállító mézkereskedő, az Arany Méz Kft. is felkerült a listára. A szihalmi cég magyar termelői mézet vásárol fel, s azt tasakos kiszerelésben értékesíti. A két magánszemély érdekeltségében lévő társaság tavaly 24 millió, tavalyelőtt 40 milliós forgalmat bonyolított, márciusban négy, jelenleg két bejelentett dolgozója van.

A tatabányai székhelyű és törökbálinti telephelyű Zsoldos-Trans Kft. is be nem jelentett dolgozót foglalkoztatott, az ellenőrök a jogsértést tavaly novemberben állapították meg. A fuvarozó cég a honlapja szerint nemzetközi közúti teherszállítással foglalkozik, ám a cégbírósági adatok szerint 2012 óta nem adott le beszámolót, csakúgy mint a két magánszemély tulajdonosához köthető Zsoldos Investments Ingatlankezelő Kft. sem. A cég - nem frissült - honlapja szerint 13 főt foglalkoztat, gépjárművezetőket, fuvarszervezőket, adminisztrátorokat, raktárosokat.

Kínai tulajdonú vállalkozások is rendszeresen feltűnnek a feketelistán, például a gépjárműalkatrész-nagykereskedelemmel foglalkozó Z-Tech Xenon Kft. februártól van rajta. A kft. jelenleg 4 főt foglalkoztat, de 2014 folyamán szinte havonta változott a bejelentett dolgozói száma 0 és 7 között. A nagykereskedő tavaly nettó 333 milliós nettó árbevétel mellett 600 ezres veszteséget könyvelt el, ám az is kiderül a beszámolójából, hogy jelentősen megnőtt a tartozása, 148-ról 319 millió forintra.