Szvjatlana Kretava, a minszki pénzügyminisztérium szociális osztályának vezetője szerint már elkészült az a törvénytervezet, amely rendelkezik a nem dolgozó állampolgárok adófizetési kötelezettségéről. Ezt azok után a szolgáltatások után kellene fizetni, amit az érintettek az államilag finanszírozott oktatásban és egészségügyben igénybe vesznek.

Mihail Mjasznyikovics miniszterelnök szerint mintegy 445 ezer olyan ember él az országban, akik semmivel sem járulnak hozzá az ország gazdaságának fejlődéséhez, mégis élvezik szociális kedvezményeit. Ezeket helyettese, Anatol Tozik "az állam szociálpolitikáján élősködőknek" minősítette.

A tervek már egy éve készülnek, de mint Pjotr Hrusnyik munkaügyi miniszterhelyettes most elmondta, nagyon nehéz meghatározni azok körét, akikre ez az adó vonatkozna. Emellett még becslés sem készült arról, mekkora hasznot hajtana ez az adó, és mennyibe kerülne az alanyok lebuktatása.

A pénzügyminisztérium a törvény nyilvánvalóan végrehajthatatlan volta miatt már bejelentette, hogy idén nem kerül sor ennek az adónak a bevezetésére, mivel nem szerepel sem a költségvetésben, sem az adótörvények között. A tárca szerint a probléma valós, de az adórendszeren keresztül nem oldható meg - írta a BelaPAN hírügynökség.