Tegnap a Gyuris Dániel vezetésével működő négytagú bankszövetségi tárgyalódelegáció összefoglalta azokat a javaslatokat, amelyeket a szövetség a tranzakciós illeték kapcsán képviselni fog a kormányzati tárgyalások során - mondta el Patai Mihály. A Bankszövetség elnöke szerint a jelen helyzetben úgy látják, hogy az illetéket nem lehet kikerülni, céljuk azonban az, hogy a bankok (és az ügyfelek) terhe ne haladja meg a tavaly decemberi megállapodásban szereplő mértéket.

A javaslatok legfontosabb eleme az, hogy a tranzakciós illeték esetében mindenképp felső határt kell szabni - ismételte meg Patai. Ellenkező esetben az illeték megbénítja a vállalatok cash-management lehetőségeit. Ezen túl megfontolandónak tartják, hogy a tranzakciós illeték ne pusztán a pénzügyi szektoron átfolyó átutalásokra terjedjen ki, hanem a vállalatok egymás közti készpénz-tranzakcióira is. Ez a megoldás ugyanis teljesen összhangban lenne a kormányzat készpénzforgalom visszaszorítását célzó elképzeléseivel.

A bankok javaslata ugyanakkor emellett  arra is vonatkozna, hogy a jövőben épp a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében, mind vállalati, mind lakossági téren kötelező legyen a számlanyitás.

Patai szerint mindenképp kompromisszum születik - szavai szerint a kormányzati oldalról is ilyen irányú elkötelezettséget tapasztal.

 

Napi Gazdaság vélemény

A vállalatok egymás közti készpénzforgalma - csak a vállalati mérlegekben szereplő, tehát nyilvános adatok alapján - becslések szerint 42 ezer milliárd forintot tesz ki. A javaslat tényleg összhangban van a kormányzati készpénz-visszaszorító tervekkel, ráadásul valóban komoly lépés lenne a szürkegazdaság visszaszorítása felé. Ugyancsak ezt a célt szolgálná a kötelező számlanyitás, ám más kérdés, hogy ez ismét előtérbe hozza majd az alapszámlával kapcsolatban korábban felmerült problémákat.