Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A költségvetési helyzet átírta az idei jövedékiadó-emelések menetrendjét, a korábban tervezett májusi és novemberi adóemelés helyett már februárban növekedett az adó mértéke − hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az idén még egyszer emelkednek az adótételek − júliusban nő a dohánytermékekre kivetett adó. A májusra tervezett adóemeléseket még tavaly előrehozták februárra. Mint ismert, februártól az ezer szál cigarettára kivetett adó mértéke 10 550 forintól 11 500 forintra emelkedett és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka helyett már legalább 30 százalékot kell fizetni, ami a minimumadót 19 530 forintról 21 100 forintra emelte ezer szálanként.

Az érvényes szabályok szerint július elsejétől tovább emelkedik az adó: a cigaretta adója a mostani 11 500 forintról 11 900 forintra nő, illetve a kiskereskedelmi eladási ár 31 százalékára, így ezer szálanként legalább 22 300 forintot kell fizetni. A szivarokat, szivarkákat nem érinti az adóemelés, az adó mértéke ez esetben változatlanul a kiskereskedelmi ár 28,8 százaléka. A vágott dohány esetében szintén két lépésben emelkedik az adó mértéke: februárban kilónkénti adója 8790 forintról 10 150 forintra nőtt, júliusban pedig újabb ezer forinttal emelkedik kilónként. Az adóemelések után − a korábbi szabályoknak megfelelően − a dohánytermékek az új adómértéknek megfelelő adózárjeggyel hozhatóak szabad forgalomba. A kormány tervei szerint a dohány jövedéki adója az idén már nem emelkedik − ám nem kizárt, hogy a költségvetési kényszerek miatt az év végén újabb adóemelés sújtja a dohánytermékeket.

Jövedéki adókból a költségvetésnek 913,85 milliárd forint bevétele származik 2012-ben a tavalyi 875,1 milliárd forint után, ami 4,4 százalékos bevételnövekedésnek felel meg. Ezzel a jövedéki adó a harmadik legnagyobb bevétele a büdzsének az áfa és az szja után, messze megelőzve a 356 milliárdos társasági adót. Az összbevétel mintegy 58 százalékát teszi ki az üzemanyagok utáni jövedéki adó. Ezen belül a gázolaj utáni bevételek részesedése 61 százalék, ami a benzin rovására 5 százalékpontos átrendeződést jelent 2011-hez képest. Az egyéb termékek (döntően alkoholok) utáni jövedékiadó-bevételek az összes bevétel mintegy 10 százalékát teszik ki. Ezen belül a sör és a tömény szesz (alkoholtermék) után keletkezik a bevételek 95 százaléka. Az alkoholok utáni bevételek bővülése az adóemelés hatásának tudható be. A dohánytermékek jövedéki adója ezen bevételek 33 százalékát adja − derül ki a 2012-es költségvetésből.

A legtöbb jövedékiadó-bevétel − láthatóan − a gépjármű-üzemanyagokból folyik be, ezért a kormány ragaszkodik ehhez, s a rekordmértékű üzemanyagárak mellett sem járható út a jövedéki adó mérséklése − derül ki abból a levéből, amelyet Matolcsy György jegyzett egy írásbeli képviselői kérdésre válaszul a parlament honlapján. A levélben a nemzetgazdasági miniszter megjegyezte, hogy a benzin és a dízel jövedékiadó-minimumát az unió előírja − ez alá nem mehet a kormány, igaz, a dízel esetében ez literenként mintegy 15-20 forintos csökkentést tenne lehetővé. Matolcsy válaszában ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány csak egy ízben, tavaly novemberben emelte a gázolaj adóját − a benziné akkor is változatlan maradt.