Amennyiben a települési önkormányzat a vállalkozások helyi adóját úgy állapítaná meg, hogy az 20 százalékkal meghaladja az előző évit, akkor az önkormányzati rendelet csak az adópolitikáért felelős miniszter engedélyével lép hatályba - egyebek mellett ezt tartalmazza két fideszes képviselő, Lázár János és Rogán Antal javaslata, amelyet a jövő évi adótörvényekhez nyújtottak be.

A helyi adókról szóló törvényt a kormány által beterjesztett tervezet úgy módosította, hogy az adóemelés 20 százalék feletti részét nem kell megfizetniük a vállalkozóknak. A két képviselő ezt a szabályt írja felül a miniszteri engedélyezéssel.
A képviselők kiveszik a törvényjavaslatból azt a szabályt, amely kimondta: a 3 százalékosnál magasabb kulccsal kivetett telekadót nem kell megfizetni.

Az eredeti javaslat bevezeti a települési adó fogalmát. Ezt a helyi önkormányzat vetheti ki, de a javaslat felsorolja a korlátokat. Így nem vethető ki települési adó törvényben szabályozott közteher tárgyára, így különösen a jövedelemre, az adózás előtti eredményre, és az árbevételre - ez az állam monopóliuma. Ezt a szabályt a képviselők módosító javaslatai érintetlenül hagyják, viszont törlik a másik megszorítást, amely szerint nem állapíthat meg adót az önkormányzat a Magyar Állam, a költségvetési szerv, az egyház, a közszolgáltató szervezet terhére. Ezeket a szervezeteket tehát adóztathatják a helyi képviselők.

A vállalkozókra újabb terhet jelent az, hogy a két képviselő törli a javaslatból azt a kitételt, miszerint az adóévben fizetendő települési adó csökkenti az adóévi iparűzési adó összegét. Rogán Antal és Lázár János a javasolt módosításokat az önkormányzatok adószabadságának a kiteljesítésével indokolta.