Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Háromszázmilliárd forint értékű, a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagban állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP-frakció - jelentette be csütörtökön Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, közölve egyebek mellett azt is, hogy a kisadózók esetében egy tételes adó váltja ki az eddigi terheket, és hasonló lépés várható a 25 dolgozónál kevesebbet alkalmazó kisvállalkozóknál is.

Csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd - részletezte Rogán Antal a 2013-as költségvetést érintő lépéseket.

Örülhetnek a cipészek és az újságírók

A kisadózók tételes - az evára hasonlító - adója az összes eddig általuk fizetett teherformát felváltja majd - mondta Rogán, a kisadózókra pedig példaként említette a cipészeket, fodrászokat, újságírókat, akiknek így csökkennek adózási terhei. A 300 milliárd forintos program a költségvetési hiányt nem érintheti - húzta alá a kormánypárti politikus.

A tájékoztatón Harrach Péter KDNP-frakcióvezető hozzátette azt is, hogy a kereszténydemokraták kérése alapján a tartósan munkanélkülieknek és a kisgyermekes édesanyáknak is adócsökkentést javasoltak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi műveleteire is kiterjeszthetik a pénzügyi tranzakciós illetéket - erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Fidesz-KDNP frakciószövetség állapodott meg. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ezt azután jelentette be, hogy csütörtök délelőtt egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz és Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével a kormánypártok által megfogalmazott, a munka világát érintő, a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot módosító indítványok konkrétumairól.

A bankok fizetik meg az új adók árát

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós illetéket; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből. További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot "venne kölcsön" - jelezte Matolcsy György.

A 2013-as költségvetésben valójában összesen 100 milliárd forint tartalék van "Országvédelmi alap" címen" - ezt most teljes mértékben elkölti a kormány. Ezen felül megmarad száz milliárdos általános tartalék, amely az előre nem látható kiadásokra kötelezően kell tartalékolni. Ezen tartalék túltervezett, hisz általában 50-60 milliárd forint erre bőven elegendő. A jövő évi költségvetésben viszont így a növekedési kockázatok mérséklésre egy fillér szabad pénz nem marad.