A magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) vezetőinek többség (60 százalék) az adórendszer változására számít, sőt a megkérdezettek 50 százaléka szerint a kormány jelentősen átrendezi a rendszert a jövő évben - derül ki a Policy Agenda friss kutatásából.

A régi-új kormánypártok a választások előtt szűkszavúan nyilatkoztak terveikről. Egyedül az tudható, hogy a kabinet a ciklus végére szeretné, ha 10 százalék alá süllyedne a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa. Kérdéses természetesen e változtatás fedezete.

A kutatás során azt is megkérdeztük a cégvezetőktől, hogy amennyiben lenne fedezet a költségvetésben gazdaságélénkítő programokra, akkor az ebből származó forrást leginkább mire költenék. Talán meglepő, hogy a konkrét intézkedést megjelölők közül a legtöbben azok voltak (27 százalék ), akik az szja-t csökkentenék. Ezt követték a beruházásokhoz nyújtott támogatások (25 százalék), valamint a munkáltatói terhek csökkentése (12 százalék). Meglepő volt a kutatási eredményekben az, hogy a cégvezetők 6 százaléka inkább hiteltámogatásra, vagy a képzési rendszer erősítésére használná fel a rendelkezésre álló állami forrásokat.

A miniszterelnök egyik legnagyobb vitát kiváltó bejelentése az volt, amikor deklarálta, hogy a teljes foglalkoztatottságot kívánja megteremteni Magyarországon. A kormánypárti politikusok értelmezése alapján ez azt jelenti, hogy amíg a versenyszféra nem lesz képes munkahelyeket teremteni, addig közmunka segítségével igyekeznek munkát adni a munkanélküliek számára.

A cégvezetők várakozásai alapján egyhamar nem várható, hogy jelentősen megugorjon a foglalkoztatás a kkv-szektorban. A válaszadók 68 százaléka szerint vagy nem változik vagy inkább csökken a foglalkoztatottak száma abban a szektorban, ahol a cége működik. Mindössze a válaszadók negyede reménykedik egy enyhe növekedésben, és csupán 7 százalékuk optimista, ők jelentős számban várnak új munkahelyeket az elkövetkező félévben.

A cégvezetők véleménye között abban a tekintetben van különbség, hogy mekkora árbevételű céget vezetnek. Az 500 millió forint árbevétel feletti vállalkozások vezetőnek 47 százaléka vár javulást a foglalkoztatásban, míg a 100 millió forint alattiaknál csupán 29 százalék.