Az uniós áfa-rendszer végleges formáját vázolta fel csütörtökön elfogadott akciótervében az Európai Bizottság - idézi a BruxInfo értesülését a Portfolio.hu. A testület célja az 1993-ban bevezetett, eleve ideiglenesnek gondolt és mára jócskán elavult forgalmi adórendszer modernizálása az üzleti vállalkozások életének megkönnyítése és az áfa-val elkövetett adócsalások jelentős mérséklése érdekében.

Brüsszel becslései szerint az általa javasolandó új modell évi 40 milliárd euróval, vagy 80 százalékkal csökkentené a határokon átnyúló tranzakciókat érintő csalásokat. Ennek érdekében a határokon átnyúló üzleti tranzakciók (áruk és szolgáltatások) a jövőben nem mentesülnének a hozzáadott-értékadó alól, hanem azt a célországban érvényes adókulcs levonásával a származási ország szedné be, majd átutalná a célország adóhatóságának.

A gyakorlatban ez úgy valósulna meg, hogy a szállító a származási országban értékesíti az árut egy külföldi partnernek, amelynek a termék ára mellett a rendeltetés szerinti országban érvényes áfa-kulcsot is meg kell fizetnie. Utóbbi összeget a származási (eladó) ország kincstárának kell befizetni, amely azonban azt továbbítja a vevő szerinti ország adóhatóságának.

Az intézkedéstől a tagállamok az adóbevételek növekedésére számíthatnak. 2013-ban 168 milliárd euró volt a különbség az EU-ban az elvárható és a tényleges forgalmi adóbevételek között. A testület 2017-ben terjeszti majd elő jogszabályi javaslatait.

A második elem

A Bizottság emellett nagyobb szabadságot kíván adni a tagállamoknak az áfa-kulcsok alkalmazásában is.A Bizottság közleményében két opciót vázolt fel: Az elsőben a 15 százalékos minimális sztenderd áfa-ráta megmarad. Az összes jelenlegi és derogációt élvező (0 százalékos) áfa-kulcs is fennmaradhatna (illetve kiterjeszthetővé válna minden tagállam, így a 2004-ben és utána csatlakozottak számára is), és a tagállamok a Bizottsággal konzultálva módosíthatnák azoknak az áruknak és szolgáltatásoknak a listáját, amelyek esetében csökkentett áfa-t alkalmaznak. A második opcióban a listát eltörölnék, és lényegében szabad kezet adnának a tagállamoknak a csökkentett áfa-kulcsban részesülő áruk és az áfa-kulcs meghatározásában, feltéve, hogy ez nem idéz elő versenytorzulást a piacon.

A harmadik elem

Az akcióterv harmadik eleme 2016 végéig egy jogalkotási javaslat előterjesztésének kilátásba helyezése a határokon átnyúló elektronikus kereskedelemre vonatkozó áfa-szabályok korszerűsítéséről és leegyszerűsítéséről. Ennek része lesz egy javaslat, miszerint az elektronikus könyvekre és újságokra a nyomtatott kiadványokkal megegyező csökkentett áfa-kulcsot alkalmazhatnának - értesült a portál.