Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Belügyminisztérium - egyebek között - úgy módosítaná az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (a továbbiakban: Étv.), hogy bevezetné az ingatlanadó egy formáját. A kormany.hu-n elérhető tervezetből kiderül, hogy az ún. értéknövekedési hozzájárulásból befolyó források a településrendezési feladatok megvalósulását szolgálnák, azaz egyfajta helyi - tehát nem központi - közteher bevezetéséről lehet szó. A módosító hangsúlyozza, a tervet a kormány még nem tárgyalta, így az nem tekinthető a kabinet álláspontjának.

Az értéknövekedési hozzájárulást lényegében adóként fizetne meg a tulajdonos, de csak akkor, ha értékesíti ingatlanát. A terv abból indul ki, hogy amennyiben a helyi építési szabályzatba olyan elem kerülne be, amely felértékeli az adott területet, az ott lévő ingatlanokat drágábban lehet értékesíteni. Ilyen lehet például a terület közpénzből történő csatornázása, vagy - ami idáig is sok vitát váltott ki - a külterület belterületbe vonása, majd például lakóterületté minősítése.

A tervezet szerint az önkormányzat - rendeletben - az értéknövekedés legfeljebb 10 százalékát vonhatjá el, ez az értéknövekedési hozzájárulás.

Nem eszik azonban olyan forrón a kását, hiszen a rendelet megalkotása előtt az önkormányzatnak el kell készítenie az ingatlanérték katasztert. Ennek alapja a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló jogszabály - mondja ki a tervezet.

További fontos feltétel, hogy az értéknövekedési hozzájárulás és a jelenleg is létező út-, közmű-, illetve parkolóépítési hozzájárulás, valamint a településrendezési szerződés jogintézménye egyszerre nem alkalmazható. A parkoló-építési hozzájárulásból befolyt bevétel viszont csak a település parkolási problémáinak megoldására használható fel.

Azért, hogy az önkormányzat értesüljön a tulajdonosváltásról, és hozzájusson az értéknövekedési hozzájáruláshoz, a fizetési kötelezettséget bevezetteti az ingatlan nyilvántartásba.

Az Origo.hu emlékeztet rá, hogy az ingatlanok értéknövekedésére kivetett terhelés nem meglepő lépés: Tarlós István főpolgármester tavaly tavasszal ismertett gazdasági programtervezetében már szerepelt az ingatlan-értéknövekedési adó bevezetése. Az előterjesztés szerint ennek alapja az lehet, hogy az ingatlan értéknövekedését részben a főváros teremti meg.