Az az 1,6 millió adózó élhet a lehetőséggel, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, semmilyen kedvezményt nem érvényesítenek és nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

Az érintett magánszemélyeknek azon a nyomtatványon, amelyet munkáltatójuktól kapnak idei jövedelmükről, egy jelöléssel kell 2016. január 31-ig nyilatkozniuk, hogy felhatalmazzák az adóhivatalt a bevallás elkészítésére. Ezen felül nincs egyéb kötelezettségük az szja-bevallással kapcsolatban.

Amennyiben 2016. január 31-én a magánszemélynek nincs munkáltatója, ezt a nyilatkozatot közvetlenül a NAV-nak is megteheti. Természetesen valamennyi magánszemélynek lehetősége van adója 1+1 százalékának felajánlására munkáltatóján keresztül, vagy közvetlenül az adóhivatalnak papíron, illetve elektronikus úton megküldött nyilatkozattal - olvasható a válaszban.

A NAV által készített bevallás ügyfélkapus bejelentkezés után megtekinthető, és ha annak tartalmával nem ért egyet az adózó, önellenőrzéssel módosíthatja. Az elkészített bevallásról kizárólag azok kapnak közvetlenül tájékoztatást a NAV-tól, akiknek visszaigényelhető, vagy befizetendő adójuk keletkezik, de külön kérésre a NAV bárkinek megküldi szja-bevallását papír alapon.

Az adótörvények számos adó-, illetve adóalap-kedvezményre (első házasok-, családi-, súlyos fogyatékos-, lakáscélú hitel-, tandíj) nyújtanak lehetőséget. Akik ezeket igénybe vehetik, azok szja-bevallásukat továbbra is a megszokott formában, illetve munkáltatójuk segítségével nyújthatják be.