Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy friss felmérés nem csak azt mutatja meg, Európa melyik országában kell a legtöbb adót fizetni, hanem azt is, hogy ez hány napi munkát jelent. A magyarok csak néhány napja kezdtek el nettó értelemben keresni, az év csaknem felét csak az adók és járulékok miatt gürcölték végig - írja a hvg.hu.

Magyarország az 54,1 százalékos rátával épphogy lecsúszik a dobogóról. Az első helyen a franciák vannak 57,5 százalékkal, őket követik a belgák (56,9), majd az osztrákok (54,7).

Az elemzés abból a szempontból helyezi új megvilágításba ezeket az adatokat, hogy kiszámolja az úgynevezett "adószabadság napját". Ez az a nap, amelytől fogva a dolgozó letudta az állam felé az adókötelezettségét és amelytől minden egyes forint az ő zsebét gazdagítja - írja a felmérésre hivatkozva a Quartz.

A franciáknak így például 210 napot kell dolgozniuk egy évből, hogy leróják majd 60 százalékos adókötelezettségüket, a magyaroknak pedig 197-et, vagyis ha úgy nézzük, július 17-ig minden fillért az állam vitt. Tavaly már júniusban szabadultunk az adóktól, de az is lehet, hogy csak a számítási módszer különbözik - jegyzi meg a portál.