A NAV pénzügyőrei közúti ellenőrzést tartottak az M5 autópálya lajosmizsei pihenőhelyén, ahol megállítottak egy román férfi által vezetett, román rendszámú, utánfutós autóbuszt. A jármű átvizsgálásakor a csomagtérből, egy felirat nélküli kartondobozból előkerült 23 karton magyar adójegy nélküli cigaretta - írta közleményében a NAV. Emiatt a pénzügyőrök úgy döntöttek, hogy tételesen is átvizsgálják a járművet, ezért az autóbuszt és a sofőrt bekísérték Kecskemétre. A tüzetes ellenőrzés meghozta eredményét, mert az utánfutóban elhelyezett fekete táskából, egy üvegben, 3 gramm amfetamin gyanús anyagot találtak.

A csomagtér is tartogatott meglepetést, mivel ott összesen 45 példány élő madarat (kék cinegét, erdei pintyet, csízt, tengelicet) találtak a pénzügyőrök.

A Kiskunsági Nemzeti Park szakértője a helyszínre érkezve megállapította, hogy a megtalált madarak védett fajokhoz tartoznak, ezért azok szállítása engedélyhez kötött, melyet bemutatni nem tudtak. A védett madarakkal kapcsolatban a sofőr úgy nyilatkozott, hogy azokat postacsomagként adta fel Romániában egy ismeretlen személy, azokat Olaszországba kívánta szállítani.

A pénzügyőrök a kábítószert, az adózatlan dohányterméket, valamint az 1 millió forint eszmei értéket meghaladó védett madarakat lefoglalták. A román sofőr ellen kábítószer birtoklása, valamint természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az illetékes rendőrkapitányság eljárást indított.

A védett madarakat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága munkatársai helyezték biztonsága, majd azok gyűrűzését követően a pénzügyőrökkel közösen szabadon engedték - írta közleményében a NAV.