Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem az a kérdés, hogy az adó jogszerű vagy sem, illetve hogy a Bizottság mit tehet vagy nem tehet, ha elfogadják a törvényt - mondta Ryan Heath az Európai Bizottság kedd déli sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Két szempontot emelt ki a szóvivő. Heath egyrészt arra mutatott rá, hogy az adó bevezetését egy folyamat részeként kell tekinteni; ez a törvényjavaslat egy újabb eleme annak az aggasztó folyamatnak, amely a szadság korlátozására irányul, illetve nem szolgál széles gazdasági, társadalmi érdekeket. Ezt most kell kezelni és megvitatni, nem pedig a törvény elfogadását követően - hangsúlyozta a szóvivő.

Ezt az ügyet szélesebb kontextusban kell vizsgálni: amikor egy olyan közös globális forrásról beszélünk, mint az internet és a Bizottságon belül az a cél, hogy minél többeket rábírjanak, hogy éljenek a digitális kor adta lehetőségekkel, az nem elfogadható, hogy embereket zárjunk el az internettől - szögezte le a szóvivő, aki azt is hozzátette, hogy ez az adó nem is működhet jól, nem beszélve arról, hogy már az elv is rossz.

Heath szerint az ok, amiért nem működhet egyrészt az, hogy egyoldalú a bevezetése, amit nem lehet megtenni egy olyan globális dologgal, mint az internet, a korlátozása pedig EU-szinten még kevésbé elfogadható.

Az pedig duplán rossz - fogalmazott a szóvivő -, hogy az adót az adatforgalom alapján akarják kivetni, hiszen az adatforgalom olyan hatalmas arányban növekszik, hogy erre vonatkozóan senki sem tud jövőbeli becslésekbe bocsátkozni. Heath emellett hangsúlyozta: Kroes és a Bizottság egyértelművé akarja tenni, hogy ez az irány rossz.

Heath úgy vélekedett: Magyarország esetében kifejezetten rossz ötlet az internetadó bevezetése, főleg, mert az ország minden digitális szektorra vonatkzó mutató szempontjából elmarad az uniós átlagtól.

Heath emellett a bedobott felső korláttal kapcsolatban megjegyezte: a magyar kormány taktikája eddig is az volt, hogy előbb bejelent valami nagyon durva dolgot, aztán a nagy felháborodást követően úgy csinál, mintha enyhítene rajta, módosítgatják a tervezetet, aztán elhal általában a felháborodás. Kroes viszont nem szeretné, ha ez a felháborodás ebben az esetben elhalványulna, ez ugyanis más tagállamban is problémaként jelentkezhet, ami az egész EU növekedésére is rossz hatást gyakorolhat, miután vélhetően ez az a része a gazdaságnak, ami eddig a recessziótól megmentette Európát - emelte ki a szóvivő.

Kroes egyébként a vasárnapi tüntetést is támogatta Twitter-üzenetében. Szóvivője most azt mondta: egyelőre nem teljesen világos, milyen erőszakos cselekmény történt vagy nem történt a vasárnapi demonstráción, az viszont egyértelmű, hogy a tiltakozók túlnyomó többsége békés volt - ebben a nagy tömegben ott volt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének az ideiglenes ügyvivője is - tette hozzá.