Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a kereskedők és szolgáltatók minden ötödik esetben "megfeledkeztek" a nyugtaadásról. A kasszák NAV-hoz való bekötésének pozitív hatását az egyes gazdasági ágazatok forgalmi adatai is igazolják a gazdasági tárca szerint. Az áfacsalással leginkább érintett kiskereskedelmi szektorok például 2013 áprilisa óta év végéig bezárólag összesen 175 milliárd forinttal nagyobb forgalomról adtak számot, mint a 2012. év azonos időszakában - közölte az NGM.

A NAV kockázatelemzőihöz több mint 247 millió nyugta és egyszerűsített számla érkezett be eddig, a bizonylatok összértéke meghaladta a 477 milliárd forintot. A kockázatelemzők számítása, értékelése alapján keresik fel a revizorok azokat a vállalkozásokat, amelyek online kasszái visszaélésről árulkodó adatokat küldenek a hivatalba.

A minisztérium az állami támogatás minél szélesebb körben való igénybevétele érdekében két, illetve négy hónappal már kitolta egyszer az igénybevételre nyitva álló határidőt, és újabb határidő hosszabbítást nem tervez. A NAV adatai szerint majd 60 ezer pénztárgép után vették igénybe a támogatást. A vállalkozások több mint 100 különböző típusú, engedéllyel rendelkező pénztárgép közül választhatnak.