Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fideszes Bánki Erik, a szerencsejáték-törvény módosításának előterjesztője kifejtette: javaslata célja az online piac, a távszerencsejáték szervezésének megtisztítása. Indítványa értelmében online kaszinójátékot csak az szervezhetne, aki rendelkezik kaszinójáték-szervezésre vonatkozó koncesszióval.

Azok a külföldi online fogadóirodák, amelyek fogadási felületei eddig elérhetők voltak, ezután nem szervezhetnének távszerencsejátékot Magyarországon - közölte a kormánypárti politikus. Csak magyarországi IP-címről jelentkező játékosok juthatnák majd hozzá online kaszinójátékhoz.

Az intézkedéstől a feketegazdaság visszaszorítását remélik. A nemzetgazdasági tárca számításai szerint a szigorításoknak köszönhetően a jelenlegi mintegy 40 milliárd forintos adóbevétel legalább 20-25 százalékkal emelkedhet.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kormány egyetért a törvényjavaslat tárgyalásával, azt a parlamentnek megfontolásra javasolja. Jelezte ugyanakkor, hogy ha a javaslatot - műszaki notifikációs eljárásban - be kell jelenteni az Európai Bizottsághoz, akkor a zárószavazást leghamarabb csak három hónap múlva lehet megtartani.

MSZP: még több pénzt akarnak adni Vajnának és Szimának

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka cinikusnak nevezte a törvénymódosítási javaslatot, a piac letisztítására való hivatkozást pedig - mondta - felháborítónak tartja. Úgy fogalmazott: ahogyan a trafikokat szétosztották, családokat tönkretéve ezzel, úgy a játékgéppiac átszervezése miatt kocsmáknak kellett tömegesen bezárniuk. Hangsúlyozta: ellene van a szerencsejátéknak, de nem úgy, hogy a "bizniszt" egyetlen vagy maximum két szereplőnek, Andy Vajna és Szima Gábor kaszinókoncesszió-tulajdonosnak osztják ki.

Az egész törvényjavaslat arról szól, hogy még több pénzt, még több adókedvezményt kapjon Andy Vajna - értékelt Bangóné Borbély Ildikó, kifogásolva azt is, hogy a játékautomatákban nincs integrált ellenőrző készülék, nincs szerver alapú összeköttetés az adóhatósággal.

Jobbik: az online kaszinópiacot is odaadnák Vajnának és Szimának

Egyed Zsolt, a Jobbik vezérszónoka is azt emelte ki, hogy a játékgépek és a szerencsejáték-szervező cégek "likvidálása" miatt a kocsmák, presszók tömegével zártak be vidéken. Az iparágból családok ezrei éltek meg - tette hozzá.

Bánki Erik javaslatát úgy kommentálta, hogy a kormányoldalon kevésnek gondolják azt a pénzt, amit Andy Vajna és Szima Gábor birtokol, ezért az online szerencsejáték-piacot is odaadnák nekik. Egyed Zsolt szerint a kaszinópénzek ma "kivándorolnak" Magyarországról, és Andy Vajna "titkos számláin kötnek ki". A Ház előtt fekvő törvényjavaslatot elnagyoltnak, megfontolatlannak, támogathatatlannak és felháborítónak nevezte, annak visszavonását követelte.

Fidesz: a bevételnövelés és az illegális szervezés visszaszorítása a cél

Galambos Dénes (Fidesz) a javaslat céljának azt nevezte, hogy növelje a szerencsejátékból származó állami adóbevételeket és fellépjen az illegális szerencsejáték-szervezés ellen. Fontos szempontnak ítélte, hogy jelenleg sem a kiskorúak, sem a játékosok védelmét nem lehet számon kérni az illegális játékszervezőkön. Előremutatónak tartotta, hogy csak a koncesszióval rendelkezők lennének jogosultak szerencsejáték-szervezésre. Az IP-címet kötelezően figyelni kell, mivel a játékba csak Magyarországról kapcsolódhatnak be. Leszögezte: korábban sok helyen a szociális segélyeket a nyerőgépekbe "táplálták", ezért helyesnek tartotta, hogy ezen gépeket kivonták a forgalomból. Visszautasította, hogy személyhez kötött lenne a javaslat, az állam célja a hatékonyság növelése - jelentette ki.

LMP: személyre szabott jogalkotás zajlik

Schmuck Erzsébet (LMP) a piac mesterséges újrafelosztásáról, személyre szabott jogalkotásról beszélt. Ironikusan kijelentette: sok piaci szereplőre nincs szükség, elég, ha kettő van, jelen esetben Andy Vajna és Szima Gábor. Azt firtatta: hogyan változott ezáltal a nemzetbiztonsági kockázat?

Bírálta, hogy a kaszinók nincsenek "bekötve" az adóhivatalhoz, de azt is, hogy online kaszinót csak az nyithat, aki már rendelkezik rendes kaszinóval. Feltette a kérdést: mennyi költségvetési bevétellel számolhatunk a szabályozás által? Szerinte az előterjesztés nem egyszerű visszaélés a joggal, hanem kínos, vállalhatatlan, a szakmaiságot nem teljesítő javaslat. Az előterjesztőről szólva úgy fogalmazott: Bánki Erik "áldozatos munkát végez a közjóért".

A Jobbik "állami banditizmusról" beszélt

Szilágyi György (Jobbik) leszögezte, a fideszes politikusok által vázolt célokról egyáltalán nem szól a javaslat: sem a kiskorúak védelméről, sem a személyre szabott jogalkotás elkerüléséről. Szerinte a napirendi pont "kimeríti az állami banditizmus fogalmát". Andy Vajna és Szima Gábor a sportfogadást is bekebelezi, anélkül, hogy megemelnék a koncessziós díjukat, vagyis ingyen - jelentette ki.

Ellentmondásosnak nevezte a javaslatot, mint rámutatott, annak értelmében a Szerencsejáték Zrt. sem szervezhetne távszerencsejátékot. "Megszünteti a konkurenciát, a külföldi oldalakat is blokkolják, nem veszik figyelembe az állam érdekeit sem és a haveroknak játsszák át az üzletet ingyen" - summázta azt, szerinte mit jelent az előterjesztés.

MSZP: "egyeseknek mindent, másoknak meg semmit"

Gúr Nándor (MSZP) azt mondta, a szerencsejátékról szóló az előterjesztés lényege, hogy "egyeseknek mindent, másoknak meg semmit", az a szabad rablás feltételeit teremti meg, ezért a visszavonását szorgalmazta. A játékszenvedéllyel bírókat szerinte nem azzal lehet megfékezni, hogy kiürítik a kiskocsmákat, és néhány ember kezébe adják a birodalmat, az emberek ugyanis - mondta - találékonyak. Úgy értékelte, a kormány nem védeni akar bárkit is, "csak bizonyos emberek haszonszerzését segíti".

Frakciótársa, Józsa István szerint a kormányoldal ideológiát keres a szabad rabláshoz. Eközben a költségvetés kárt szenved, de a beszűkített piacot úgy rendezik át, hogy a saját haveri körüknek jó legyen - folytatta, és megengedhetetlennek nevezte, hogy ehhez a költségvetésből lopnak el tízmilliárdokat.

DK: a holdudvarnak juttatják a forrásokat

Varju László, a DK független képviselője azt mondta, a javaslat a kontrollált pénzfelhasználásról szól, a kormánypártok azt akarják elérni, hogy pénz, forrás ne juthasson olyanokhoz, akik "nem az önök holdudvarába tartoznak".

Fidesz: ez ellenzéket nem érdekelte, miről szól a javaslat

Miután Hiller István levezető elnök a vitát lezárta, Bánki Erik az elhangzottakra felelve úgy fogalmazott: a vita során egyetlen ellenzéki felszólalót sem érdekelt, hogy miről is szól a törvényjavaslat. A magyar piacon a Szerencsejáték Zrt. kivételével egyetlen szereplő sincs, csak külföldi cégek szerveznek online fogadásokat - emelte ki. Az indítvány viszont kiszorítaná ezeket a külföldi cégeket, helyettük magyar vállalkozásoknak adna helyet és a magyar költségvetésnek teremtene bevételeket - mondta a fideszes képviselő.

A javaslat kifejezetten arról szól, hogy a NAV számára online hozzáférést kellene biztosítani a szerverekhez - folytatta. A képviselő egyúttal büszkén vállalta, hogy korábban megszavazta a játéktermeket megszüntető törvényjavaslatot.

A sportfogadásra áttérve felhívta a figyelmet, hogy a szerencsejáték törvény úgy szól: a távszerencsejáték szervezését a sportfogadások esetében csak a Szerencsejáték Zrt. végezheti. Hangsúlyozta, szó sincs arról, hogy ebben az ügyben szeretnék megszüntetni az állami monopóliumot.

Végül leszögezte, semmilyen érdeke nem fűződik ahhoz, hogy kik és milyen piacot tudnak majd megszerezni. "Engem nem vett meg senki" - mondta Bánki Erik. Emellett felhívta a figyelmet, hogy a koncessziós díjakat éppen a szocialista kormányok alatt tették áfamentessé.